Nevíte, co s jablky? Zkuste naše chytré recepty
Urodilo se vám letos tolik jablek, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte některý z našich jednoduchých receptů na báječné dezerty či chutné svačinky.
Urodilo se vám letos tolik jablek, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte některý z našich jednoduchých receptů na báječné dezerty či chutné svačinky.
Domácí jablečná přesnídávka
Tenhle recept určitě vyzkoušejte - děti vás za domácí přesnídávku budou neskonale milovat!
Ingredience:
- 5 kg jablek
- cukr
- libovolné další ovoce
- vanilkový pudinkový prášek
- voda
Postup:
Jablka oloupeme a vykrájíme jadřince. Dáme je do hrnce, přilijeme vodu tak, aby byly na dně asi tak 4 cm vody. Pokud by vody bylo moc, přesnídávka by pak byla řídká.
Jablka dáme vařit. Dusíme je, až změknou. Jakmile jsou jablka měkká, ponorným mixérem je rozmixujeme. Kaši ocukrujeme.
V hrnku ve trošce vody rozmícháme pudink a nalijeme do rozmixovaných jablek. Dáme na plotnu a vaříme do zhoustnutí. Jablečnou přesnídávku nalijeme do skleniček a asi 20 minut sterilujeme.
Přesnídávku můžete dělat ve více kastrolech či hrncích a do každého k jablkům přidat jiné ovoce, třeba jahody, borůvky nebo meruňky. Ovoce nemusí být jen čerstvé, klidně použijte mražené nebo kompotované.
Babiččin jablečný štrúdl
Nestárnoucí klasika, kterou nikdy nic nezkazíte a kterou miluje snad každý.
Ingredience:
Náplň:
- 1 hrnek rozinek
- 18 ks jablek
- 6 lžic cukru
- 1 hrnek vlašských ořechů
- mletá skořice
První těsto:
- 1 balíček másla
- 30 dkg hladké mouky
Druhé těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 2 ks vejce
- 2 lžíce octa
- voda
Postup:
Z másla a hladké mouky si připravíme první těsto. Rozdělíme na 6 dílků. Do sklenice o objemu 2 dl rozklepneme vajíčka, přidáme ocet a dolijeme teplou vodou. Smícháme s moukou, a tím získáme druhé těsto. Též rozdělíme na 6 dílků. Jablka očistíme a nastrouháme.
Vždy jeden a jeden dílek z každého těsta spojíme tím, že je prohněteme společně v ruce. Tak nám vznikne křehké listové těsto. Těsto rozválíme klasicky na šest plátů. Posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem, ořechy a zabalíme do nohavic.
Babiččin jablečný štrúdl pečeme při 200 °C asi 20 minut, v horkovzdušné troubě 15 minut. Až bude štrúdl růžový, vyndáme ho a posypeme moučkovým cukrem. Pak už jen nakrájíme a podáváme.
Francouzský jablečný koláč
Pokud by vás štrúdl už přece jen nebavil, vyzkoušejte něco trochu zajímavějšího...
Ingredience:
- 1 kg jablek
- skořice dle potřeby
Těsto:
- 3 ks vejce
- 180 g hladké mouky
- 1 citron
- 1,5 dl mléka
- 1 hrst sekaných ořechů
- 120 g cukru
- 1 ks vanilkovéh cukru
- 1 hrst rozinek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
Dortovou formu nebo remosku vymastíme máslem. Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Rozinky spaříme a necháme okapat. Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky. Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme skořicí nebo skořicovým cukrem.
Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a máslem. Přidáme rozinky, mleté ořechy, kůru, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Těstem zalijeme jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 30 minut.
Upečený francouzský koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme. Nejlepší je vlažný.
Smažená jablka se zmrzlinou
Rychlý, chutný a lehký dezert k odpolednímu čaji nebo kávě.
Ingredience:
- 300 g vanilkové zmrzliny
- 2 ks jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička skořice
Těstíčko:
- 1 lžička oleje
- 1 ks vejce
- 1 lžíce cukru
- 60 ml mléka
- 1 špetka soli
- 125 g hladké mouky
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mléko, sůl a olej. Mouku promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těstíčka. Necháme několik minut odležet. Mezitím oloupeme větší jablka a loupáčkem opatrně vypíchneme jádřinec. Jablka pak nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté a rychle pokapeme citronem.
Na široké pánvi zahřejeme dostatečné množství oleje. Kroužky jablek postupně namáčíme v těstíčku a vkládáme do horkého oleje. Z obou stran je smažíme dozlatova, poté necháme okapat na ubrousku. Posypeme moučkovým cukrem, přidáme zmrzlinu, kterou posypeme skořicí. Smažená jablka se zmrzlinou ihned podáváme.
Zaujaly vás naše recepty? A co z přebytečných jablek vyrábíte vy?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Konečně hubnutí, které chutná: Tři báječné recepty
Lupínky k snídani? Špatná volba!
Mexické recepty: Burritos, quesadillas, tortilla!