Netradiční recepty na velikonoční mazanec
Přijede vám na Velikonoce rodina? Připravte jim tradiční mazanec!

Velikonoce jsou za několik týdnů a je nejvyšší čas si vyzkoušet pár receptů na pravý mazanec. K tradiční pomlázce, malovaným kraslicím a k beránkovi nesmí tento voňavý bochánek chybět!
Připravte si na Velikonoční pondělí dozlatova upečenou pochoutku k snídani. Přivítejte jaro spolu s námi a upeče si chutný mazanec!
Farský velikonoční mazanec
Budete potřebovat:
- 750 g polohrubé mouky
- 375 ml mléka 40 g droždí
- 2 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g čerstvého másla
- 2 lžíce rozinek namočených v rumu
- 2 lžíce nasekaných mandlí
- nastrouhaná kůra z menšího citrónu
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce na potření
- tuk na vymazání plechu nebo pečící papír
Prosetou mouku smícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, muškátovým oříškem a nastrouhanou citrónovou kůrou. V malém kastrolku si rozpustíme máslo a necháme trochu prochladnout. Na kvásek si připravíme polovinu mléka, které zahřejme. Nesmí být příliš horké. Rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme vzejít.
Po nakynutí kvásku ho přidáme k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a přidáme také k mouce. Nakonec zalijeme prochladlým máslem a těsto zpracujeme do hladka, až se nelepí na stěny mísy. Vložíme ho do čisté mísy, zaprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Potom zapracujeme rozinky a opět necháme hodinu kynout. Z těsta vytvarujeme kulatý bochánek, který nahoře nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme 50 - 60 minut v předehřáté troubě na 150 stupňů.
Mazanec s mákem a višněmi
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 175 g měkkého tvarohu
- 80 g cukru
- 2 vejce
- 1 kávová lžička citrónového aroma
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Na náplň si připravte:
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
- špetka mleté skořice
- 100 g mletého máku
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 360 g kompotovaných višní
- 250 ml kompotované šťávy
- půl balíčku vanilkového pudingu
Důkladně promícháme mouku s droždím a přimícháme ostatní suroviny na těsto. Pomocí elektrického ručního šlehače vypracujeme hladké vláčné těsto. Necháme ho kynout na teplém místě zhruba hodinu.
Čtěte také: Jak spočítat termín Velikonoc? Podívejte se s námi!
Na přípravu náplně smícháme v nádobě na vaření mléko s cukrem, skořicí, umletým mákem, strouhankou a za stálého míchání přivedeme k varu. Náplň odstavíme a necháme vychladnout. Připravíme si puding dle návodu, ale místo vody použijeme vodu z kompotu. Do teplého pudingu přimícháme okapané višně.
Těsto si vyválíme na obdélníkový plát silný asi 5 milimetrů. Makovou náplň rovnoměrně rozetřeme a na vrch nalijeme puding s višněmi. Těsto srolujeme a stočenou roládu vložíme do dortové formy, která musí být vymazaná a vysypaná moukou. Pečeme asi 65 minut v předehřáté troubě na 145 stupňů.
Smetanový mazanec
Nákupní seznam:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 9 dkg cukru krupice
- 1 dcl smetany
- 15,5 dkg tuku
- 2 žloutky
- mléko podle potřeby
- sůl
- 4 dkg mandlí
- 5 dkg rozinek
Do mísy dáme mouku a uděláme si do ní důlek. Do něho rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a přilijeme vlažnou smetanu. Necháme kynout. Potom přidáme zbylý cukr, rozehřátý tuk, mouku, žloutky, sůl a vypracujeme tužší těsto. Nakonec přidáme mandle a rozinky. Necháme jednu až dvě hodiny kynout.
Vytvarujeme si bochánek a dáme ho na plech, který jsme si vymazali, nebo pokryli pečícím papírem. Necháme bochánek ještě 20 minut kynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a ve středu nastřihneme do tvaru kříže. Posypeme mandlemi a pečeme zhruba 50 minut v předehřáté troubě na 160 stupňů. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto hotové.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Velikonoce: Nemalujte vejce, pečte! 35 tipů na moučníky
Pletení z papíru aneb Jak doma recyklovat staré noviny
Tipy na velikonoční výlet: Tady si to užijete s dětmi