Naučte se, jak v restauraci rozeznat sushi
Sushi je několik druhů a vyznat se v jejich japonských názvech dá leckomu zabrat. Díky našemu slovníčku se z vás stane znalec.
Sushi se stalo fenoménem dnešní doby. Patří mezi oblíbené pochoutky lidí po celém světě. Ovšem sushi je několik druhů a vyznat se v jejich japonských názvech dá leckomu zabrat.
Možná jste to taky zažili... zašli jste po delší době na sushi do restaurace, ale z přiloženého jidelního lístku vám není jasné zhola nic. Jak že se jmenují ty rolky, které mi tak chutnají? A jak se říká těm závitkům? Díky našemu slovníčku se z vás stane znalec a jídelní lístky v sushi restauracích už vás ničím nezaskočí.
Možná budete překvapeni, ale samotné sushi lze rozdělit na sedm základních druhů - zejména podle jejich tvaru a způsobu přípravy.
Chcete se stát opravdovým mistrem v přípravě sushi? Absolvujte kurz sushi v Bangkok restaurantu!
Jedná se o tyto druhy:
- Maki sushi - malá kolečka se syrovou rybou uprostřed, obalená rýží a řasou nori.
- Sushi uramaki (California sushi) - vypadá skoro stejně jako Maki sushi (naruby). Místo řasy je však rýže obalována např. v oříšcích nebo v semínkových směsích. Náplň, případně řasa nori, jsou v tomto případě "zamotány" uprostřed rolky
- Nigiri sushi - malý váleček ochucené rýže, potřený pastou wasabi a ozdobený plátkem ryby nebo mořskými plody.
- Gunkan maki sushi - vypadá podobně jako nigiri sushi, má na sobě i tenký proužek řasy, který obaluje váleček rýže zároveň s rybou. Na ozdobu se často používá i kaviár.
- Temaki sushi - malé kornoutky vyrobené z řasy, naplněné směsí ochucené rýže a kousků ryb.
- Oshi sushi - u nás se příliš nevyskytuje. Připravuje se ve speciálních dřevěných formách, do kterých jsou kladeny vrstvy rýže prokládané rybami, wasabi a syrovou zeleninou. Celé sushi se pak silně stiskne, vyjme z formy a ihned servíruje.
- Sashimi sushi - na misce najdete výběr z různých druhů ryb, zeleniny a dalších ingrediencí. Jedná se spíše o jakýsi sushi salát.
Doporučujeme: Vařte jednoduše: 5 rychlých večeří pro pracovní týden
Dle jednotlivých přísad a způsobu přípravy najdete v sushi restauracích nejčastěji tyto názvy:
- Kappa maki - rolka s okurkou
- Avokádo maki - rolka s avokádem
- Oshinko maki - rolka se žlutou ředkví
- Sake maki - rolka s lososem
- Teka maki - rolka s tuňákem
- Butterfish maki - rolka s máslovou rybou
- Unagi maki - rolka s grilovaným úhořem
Chcete si vyzkoušejte přípravu pravého japonského sushi ve vlastní kuchyni? Klikněte ZDE >>
- Californie sezam - rolka obalená v sezamu s náplní lososa, avokáda, okurky a japonské majonézy
- Californie tobiko red - rolka obalená v červeném kaviáru z létajících ryb, s náplní lososa, avokáda, okurky a japonské majonézy
- Californie tobiko green - rolka obalená v zeleném kaviáru z létajících ryb s náplní lososa, avokáda, okurky a japonské majonézy
- Californie klasik - rolka s náplní lososa, avokáda, okurky a japonské majonézy
- Californie green roll - rolka obalená v čerstvě nasekané petrželce a s náplní ryb, jarní cibulky a majonézy
- Deep fried roll - rolka obalená v japonské tempuře a s náplní krabí tyčinky a směsicí mořských ryb. Celá je usmažená
- Nigiri sake - váleček rýže s plátkem lososa
- Nigiri maguro - váleček rýže s plátkem tuňáka
- Nigiri ebi - váleček rýže s krevetou
- Nigiri butterish - váleček rýže s plátkem máslové ryby
- Nigiri unagi - váleček rýže s plátkem grilovaného úhoře
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Zabíjačkový slovníček: Víte, co je prdelačka?
Recepty: Jak dostat céčko na talíř
Tapety s 3D efektem: Dokonalá iluze osvěží váš interiér