reklama

Nákup zeleniny: Jak poznat čerstvou cuketu a okurku

Patří na váš jídelníček cukety a okurky? Ukážeme vám, jak poznat, že jsou opravdu čerstvé.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Okurky i cukety patří na náš stůl, staly se oblíbenou zeleninou, která se běžně objevuje na pultech obchodů po celý rok. V zimních měsících se dováží ze Španělska za slušné ceny, nejlevnější jsou přesto v letním období.

Okurkový salát, grilovaná cuketa, to jsou dobroty, které si nejčastěji dopřejeme z těchto surovin. Víte, jak poznáte, že jsou opravdu čerstvé?

Voda versus vláknina

Cukety se dostaly do povědomí českých kuchařek až v posledním desetiletí. Patří mezi druh tykev obecná a jejich původ sahá do Mexika a Střední Ameriky. Pro jejich nízkou energetickou hodnotu, jedenadevadesát procent vody a dostatek vlákniny jsme si je oblíbili nejen při dietách, ale také jako letní lehkou pochoutku.

Mezi nejdůležitější vlastnosti patří: nízký obsah sacharidů a bohatá skladba minerálních látek. V čerstvé zelenině se nachází významné množství draslíku, fosforu, vápníku a hořčíku a naopak velmi málo sodíku.  

Pravidla pro prodej jsou jasná. Na pult musí přicházet kusy celé, zdravé a čerstvého vzhledu. V žádném případě nesmí být špinavé a poškozené od škůdců. Nejčastěji se setkáte s odrůdou Jigonal, její plody jsou tmavozelené a štíhlého pravidelného tvaru. Překvapí-li vás kulatá cuketka, jde o odrůdu Tondo di piacenza, která se výborně hodí na zapékání.

Nakupujeme okurku

Při prodeji okurek se netoleruje vykrajování poškozených míst. Nesmějí být napadené hnilobou, což občas dělá problém prodejcům, kteří je nabízejí balené ve fólii. Na pultech by měly být bez zbytků zeminy, která nebývá po sklizni řádně odstraněna.

Čtěte také: Jahody: Co byste o nich měli vědět!

Při nákupu si je dobře prohlédněte, abyste zjistili, zda jsou přiměřeně pevné nebo naopak nadměrně nepruží. V dnešní době se plody šlechtí proti hořkosti, proto se už nepříjemné chuti nemusíte obávat. Čerstvé kusy mají měkká semena.

Okurky se nehodí jen na konzumaci, ale naše babičky z nich vyráběly pleťové masky. Málokdo tuší, že hojí spáleniny a pomáhají při bolestech. Slupka obsahuje antioxidanty a protein peroxidázu, který působí jako prevence proti cukrovce a srdečním chorobám. Neméně důležitá pro lidské tělo jsou i okurková semínka, která obsahují vlákninu, tolik důležitou složku pro správnou činnost střev.

Znakem čerstvosti je květ

Plody by měly splňovat podmínky všeobecné obchodní normy, tj. u nás je povolený prodej s většími prasklinami kůry a lehkými popáleninami způsobenými sluncem. Nejmenší délka se nestanovuje a je nepřípustné prodávat zeleninu poškozenou hlodavci.

Nejen v zahraničí, ale i v českých obchodech najdete na zelenině rozkvetlý květ, je to největší znak čerstvosti, který můžete dostat.

Okurky i cukety nepodléhají rychlé zkáze, jako je tomu u listové zeleniny, ale i tak bychom je v domácnosti měli uchovávat v chladničkách a zkonzumovat je co nejrychleji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Květy, které můžete sníst: Levandule, fialka, růže

Zdeněk Pohlreich: Jak uvařit poctivý vývar nebo kulajdu

Chcete pevný zadek? Džíny místo posilovny

Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama