Milujete makronky? Udělejte si je doma!
Francouzské macarons, u nás známé jako makronky jsou drobné mandlové "laskonky" nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní. Přestože jsou tahle cukrátka spojená především s francouzskými cukrárnami a pekařstvími, původně pochází z Itálie. Pokud jste jim už také propadli, nebo jste je naopak ještě nikdy nezkoušeli, je správný čas naučit se tenhle sldký zázrak vlastnoručně vyrobit!
Francouzské macarons, u nás známé jako makronky jsou drobné mandlové "laskonky" nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní. Přestože jsou tahle cukrátka spojená především s francouzskými cukrárnami a pekařstvími, původně pochází z Itálie. Pokud jste jim už také propadli, nebo jste je naopak ještě nikdy nezkoušeli, je správný čas naučit se tenhle sldký zázrak vlastnoručně vyrobit!
Italský původ ostatně naznačuje i název makronek. Podobnost se slovem "makarony" není náhodná - obojí totiž odkazuje k jemnému těstu, které se při výrobě obého používá. První makronky byly jednoduché sušenky vyrobené z bílého mandlového prášku, cukru a vajec.
Jejich tradice se velmi brzy přemístila také do Francie a snad každé francouzské město má svůj historický příběh, kde hrají makronky důležitou roli. Například v Nancy se prý jejich pojídáním zachránila před smrtí hladem vnučka královny Kateřiny Medicejské.
Tehdy ale makronky ještě nebyly slepované - zdvojil je až na počátku dvacátého století slavný pařížský cukrář Pierre Desfontaines. Zkusil je spojit čokoládovým krémem a křehká delikatesa dokonalé chuti byla na světě!
Zvládnete je vyrobit?
Výroba makronek vyžaduje trpělivost a zručnost, ale výsledek za námahu určitě stojí. Recept na pravé makronky pro vás připravil šéfcukrář pražské Brasserie La Gare Pavel Juraška:
Ingredience na 40 kusů makronek:
Těsto:
- 250 g mandlové moučky
- 250 g cukru moučka
- 200 g bílků
- 225 g cukru krystal
- 75 ml vody
- špetka soli
Náplň může být libovolná:
- marmeláda
- čokoláda
- mascarpone s ovocem
- máslový krém apod.
Pracovní postup:
Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku si připravíme cukr krystal s vodou. První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 stupňů. Rozvařenou směs vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše.
Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 9 minut na 180 stupňů (na co nejmenší výkon trouby). Z plechu sundáváme až za studena! Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Recepty s avokádovým olejem: Ryby, vepřové i lívance
Pusťte do své kuchyně recept Vlastimila Harapese
Med vás zbaví kocoviny, pupínků i špatné nálady