reklama

Milujete makronky? Udělejte si je doma!

Francouzské macarons, u nás známé jako makronky jsou drobné mandlové "laskonky" nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní. Přestože jsou tahle cukrátka spojená především s francouzskými cukrárnami a pekařstvími, původně pochází z Itálie. Pokud jste jim už také propadli, nebo jste je naopak ještě nikdy nezkoušeli, je správný čas naučit se tenhle sldký zázrak vlastnoručně vyrobit!

Foto: ISIFA

Francouzské macarons, u nás známé jako makronky jsou drobné mandlové "laskonky" nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní. Přestože jsou tahle cukrátka spojená především s francouzskými cukrárnami a pekařstvími, původně pochází z Itálie. Pokud jste jim už také propadli, nebo jste je naopak ještě nikdy nezkoušeli, je správný čas naučit se tenhle sldký zázrak vlastnoručně vyrobit!

Italský původ ostatně naznačuje i název makronek. Podobnost se slovem "makarony" není náhodná - obojí totiž odkazuje k jemnému těstu, které se při výrobě obého používá. První makronky byly jednoduché sušenky vyrobené z bílého mandlového prášku, cukru a vajec. 

Jejich tradice se velmi brzy přemístila také do Francie a snad každé francouzské město má svůj historický příběh, kde hrají makronky důležitou roli. Například v Nancy se prý jejich pojídáním zachránila před smrtí hladem vnučka královny Kateřiny Medicejské. 

Tehdy ale makronky ještě nebyly slepované - zdvojil je až na počátku dvacátého století slavný pařížský cukrář Pierre Desfontaines. Zkusil je spojit čokoládovým krémem a křehká delikatesa dokonalé chuti byla na světě! 

Zvládnete je vyrobit?

Výroba makronek vyžaduje trpělivost a zručnost, ale výsledek za námahu určitě stojí. Recept na pravé makronky pro vás připravil šéfcukrář pražské Brasserie La Gare Pavel Juraška:

Ingredience na 40 kusů makronek: 

Těsto: 

  • 250 g mandlové moučky 
  • 250 g cukru moučka 
  • 200 g bílků 
  • 225 g cukru krystal 
  • 75 ml vody 
  • špetka soli  

Náplň může být libovolná: 

  • marmeláda
  • čokoláda
  • mascarpone s ovocem
  • máslový krém apod. 

Pracovní postup: 

Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku si připravíme cukr krystal s vodou. První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 stupňů. Rozvařenou směs vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. 

Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 9 minut na 180 stupňů (na co nejmenší výkon trouby). Z plechu sundáváme až za studena! Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Recepty s avokádovým olejem: Ryby, vepřové i lívance

Pusťte do své kuchyně recept Vlastimila Harapese

Med vás zbaví kocoviny, pupínků i špatné nálady

 

reklama
reklama
reklama