Jsou Češi národem paštikářů? Ochutnejte domácí paštiku!
Víte, kolik lidí si ráno na chleba namaže paštiku nebo kolik se jí ročně zkonzumuje? Podívejte se na statistiky a vyzkoušejte úžasný recept na domácí paštiku!
Až 2/3 Čechů jí trvanlivé paštiky několikrát za měsíc, v oblibě jsou hlavně tuzemské značky. Nejčastěji si paštiky vychutnáváte doma, 1/3 Čechů je konzumuje během dovolených a na výletech.
Průzkum, který zpracovala agentura IPSOS, byl realizován v červnu na vzorku 3 647 respondentů ve věku od 18 do 70 let. Z odpovědí dotázaných vyplývá, že trvanlivé paštiky se v Čechách těší stále větší oblibě.
Kolikrát si namažete rohlík s paštikou k snídani?
Několikrát do týdne si paštiku namaže na chleba nebo na rohlík až 15,7 % Čechů, jednou do týdne 26,6 % lidí. Naopak paštiky vůbec nejí 4,6 % dotázaných. Tajemstvím není ani fakt, že v konzumaci vedou hlavně muži.
Vyzkoušejte fotorecept: Rychlá hrníčková buchta s ovocem
Že jsou paštiky oblíbenou variantou jídla i na dovolené, potvrzuje Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé. "Z údajů o prodaných paštikách v loňském roce vyplývá, že každý Čech zkonzumuje za rok přibližně jeden a čtvrt kilogramu těchto výrobků. Nejsilnější období mají paštiky od května do července, kdy se lidé chystají na prázdniny a dovolenou. Jejich odbyt stoupá v těchto měsících až o 30 %."
Jak si paštiku vybíráme
Při nákupu hraje roli hned několik parametrů. Přes 93 % oslovených se shoduje, že je důležitá chuť výrobku. Celkem 3/4 dotázaných klade důraz na přírodní ingredience a trvanlivost. Dále se zákazníci poohlížejí po určité značce, a to zejména po tuzemské.
Polovina respondentů z výzkumu také uvedla, že dá na doporučení svých známých a kamarádů. Velmi milovníky tohoto masného výrobku ovlivňuje také připravená ochutnávka v daných prodejnách. Dobrou zprávou zůstává, že u 75 % lidí z dotazníku vede kvalita nad cenou.
Udělejte si domácí paštiku!
Budete potřebovat:
- 500 g drůbežích jater
- 1 cibuli
- 150 ml bílého suchého vína
- 400 ml vývaru
- koření na divočinu nebo čerstvé bylinky (šalvěj, rozmarýn, tymián)
- 150 ml smetany
- 250 g másla
- plátky slaniny
Na másle (50 g) si osmažíme nakrájenou cibulku a přidáme očištěná a odblaněná drůbeží játra. Zprudka je orestujeme a zalijeme bílým vínem. Necháme vyprchat alkohol a přiléváme postupně vývar tak, aby 1/3 jater vykukovala nad hladinu. Vše necháme probublávat asi 15-20 minut, až se tekutina zredukuje na polovinu. Pokud použijeme sušené koření, můžeme ho přisypat už v tuto chvíli.
Náš tip: Jak na vlastí domácí chléb bez pekárny? Poradíme
Samotná játra (bez šťávy) umixujeme se 150 g másla. Podle konzistence přidáme šťávu a ještě jednou promixujeme (můžeme použít jen ponorný mixér). Na zjemnění přilijeme smetanu. V případě, že chcete použít čerstvé bylinky, rozsekejte je v poslední fázi mixování spolu se smetanou. V tuto chvíli je to o vaší chuti. Chcete-li paštiku jemnější, stačí přikápnout více smetany.
Misku si vyložíme i po stranách slaninou a tekutou paštiku do ní přelijeme. Vršek uhladíme a přikryjeme další slaninou. Kdo nemá rád slaninu, může místo toho přelít paštiku rozpuštěným máslem a vložit do něj lístek šalvěje. Paštika bude skvěle vypadat a bylinka vám pochoutku ještě více provoní. Takto připravenou paštiku dejte na několik hodin do lednice. (nejlépe přes noc) Podávejte s čerstvým chlebem.
Další oblíbené recepty na domácí paštiku najdete ZDE >>
zdroj: hame.cz
Máte i vy nějaký oblíbený recept na paštiku? Dáváte přednost krájené, či mazací? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nejlahodnější dezerty s "kapkou" jogurtu: Ochutnejte!
Polovina žen má kila navíc. Tipy pro každý věk!
Jak zalévat ve vedru, abychom rostlinám neuškodili?