Je čas rebarbory. Ochutnejte 3 sladké recepty!
Rebarbora nebo chcete-li reveň je lahodnou surovinou, na kterou často zapomínáme. Ochutnejte 3 skvostné recepty na rebarborové dezerty.
Rebarbora je přímo dokonalým ovocem, které můžeme jíst nasladko i naslano. Rády z ní pečeme, vaříme a zkoušíme domácí džemy, ovocné polévky či kompoty. Ochutnejte 3 recepty z rebarbory. Ideální sladký dezert na víkend.
Nebojte se ji zařadit na jídelníček i dnes. Snad se jen při vaření rebarbory vyvarujte používáním hliníkového nádobí, reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou, což následně může škodit zdraví. A teď už hurá na recepty!
Rebarboroví šneci
Budete potřebovat:
- 70 g změklého másla
- 3 žloutky
- 370 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 300g rebarbory
- 50 ml smetany ke šlehání
- 70 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 90 g mletých lískových ořechů
- 150 ml mléka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- sůl
- půl lžičky mleté skořice
Rozemleté oříšky (70 g) si opražíme na pánvi nasucho. Droždí si rozdrobíme, přidáme cukr a vlažné mléko. Necháme vzejít kvásek.
Smícháme ho s moukou, oříšky, žloutky, máslem, droždím a špetkou soli. Těsto vyšleháme ručním mixérem a necháme hodinu přikryté na teplém místě kynout.
Drobenku si připravíme z másla, mouky, cukru, prášku do pečiva. Rukou vmícháme vanilkový cukr a zbývajících 20 g oříšků. Necháme odpočívat v chladu. Rozšleháme žloutky se šlehačkou a skořicí. Rebarboru oloupeme, opereme a osušíme. Nakrájíme na zhruba půl centimetrové kousky.
Čtěte také: Ochutnejte tři výborné špenátové rychlovky!
Z těsta vyválíme obdélník o velikosti 38x25 cm. Polovinu potřeme směsí ze žloutků, šlehačky a skořice. Posypeme polovinou rebarborových kousků a drobenky. Z delší strany těsto zabalíme. Ze závinu ostrým nožem krájíme asi dva centimetry silné plátky. Šneky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Každý kousek potřeme žloutkovou směsí a posypeme rebarborou a drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Šneky necháme vychladnout a posypeme je práškovým cukrem a podáváme.
Rebarborový koláč se sněhem
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g tuku
- špetku soli
- 3 lžíce vody
- 3 žloutky
- půl balíčku prášku do pečiva
- 2 lžíce octa
Náplň:
- 500 g rebarbory
- 50 g rozinek
- 180 g cukru moučka
- Na potírání:
- 150 g cukru moučka
- 3 bílky
Mouku, žloutky, prášek do pečiva, špetku soli, tuk, vodu a ocet zpracujeme v těsto, které vyválíme nebo natlačíme na pekáček vyložený pečícím papírem.
Rebarboru si očistíme a nasekáme nadrobno. Rozložíme ji na těsto, posypeme moučkovým cukrem a rozinkami. Rychle upečeme v předehřáté troubě. Musí zůstat světlé těsto. Koláč vyjmeme a potřeme sněhem ušlehaným s cukrem. V troubě dopečeme dorůžova. Koláč necháme vychladnout a podáváme.
Bábovka z podmáslí a rebarbory
Budete potřebovat:
- 1 hrnek rebarbory
- 1 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek podmáslí
- sůl
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek oleje
Utřeme vejce s cukrem a vanilkou. Cukru můžete přidat víc. Rebarbora je dost kyselá. Do těsta přikapáváme olej a postupně zašleháváme ostatní ingredience. Nakonec přimíchám nadrobno nakrájenou a oloupanou rebarboru.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme asi 30-40 minut na 170 °C. Podle chuti ji můžeme potřít čokoládovou polevou a posypat mandlemi.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
5 lehkých večeří na pracovní týden. Dodají vám energii!
Tři obědy do krabičky: Sníte je s chutí!
20 tipů na grily: Od nejlevnějších po ty luxusní