Jako od profesionála: Návod na nejlepší hovězí steak
Hovězí maso je považováno nejen za velmi zdravé a výživné, ale také za nejkvalitnější. Na druhou stranu je ale velmi těžké udělat opravdu dobrý hovězí steak. S naším návodem to ale zvládnete i vy!
Hovězí maso je považováno nejen za velmi zdravé a výživné, ale také za nejkvalitnější. Na druhou stranu je ale velmi těžké udělat opravdu dobrý hovězí steak. S naším návodem to ale zvládnete i vy!
1. Výběr masa
Ještě než začnete vařit, musíte samozřejmě zajít nakoupit. Nejlepším masem na steaky je samozřejmě svíčková, což je nejhodnotnější sval ze zadní části zvířete, který se táhne po obou stranách páteře od kýty až k žebrům. Posloužit vám ale mohou i roštěnky ze hřbetu zadní části.
Říká se, že nejchutnější maso je ze čtyř až šestiletých krav či býků, které je světle červené s nízkým obsahem lojových žilek. Za jedno z nejkvalitnějších se potom považuje maso z argentinského skotu, jehož stáda celoročně žijí na přírodních pastvinách.
2. Porcování
Rozhodně zapomeňte na tenké hovězí plátky, které se prodávají vakuované v samoobsluze. Jsou totiž příliš nízké. Správný hovězí steak musí být vždy vyšší než dva centimetry, ten ze svíčkové může být klidně ještě vyšší - obzvlášť pokud máte steaky raději méně propečené.
3. Příprava masa
Než začnete jakkoli pracovat s masem, omyjte ho a osušte. Poté jemně naklepejte pomocí kloubů ruky. Hovězí maso je samo o sobě velmi chutné, takže nemusíte vymýšlet žádné složité marinády. Stačí ho jen mírně opepřit. Pozor! Steak nikdy nesolte před opékáním - sůl by z něj zbytečně vytahovala šťávu. Osolíte ho, teprve až bude hotové.
4. Opékání
Ze všeho nejdříve opravdu důkladně rozpalte pánev a vytřete ji tukem nebo olivovým olejem. Než začnete jakkoli pracovat s masem, omyjte ho a osušte. Poté jemně naklepejte pomocí kloubů ruky. Hovězí maso je samo o sobě velmi chutné, takže nemusíte vymýšlet žádné složité marinády. Stačí ho jen mírně opepřit. Pozor! Steak nikdy nesolte před opékáním - sůl by z něj zbytečně vytahovala šťávu.
Steak na víně od Pohlreicha. Recept najdete ZDE >>
Vložte maso na pánev, a opékejte z každé strany zhruba tři až čtyři minuty. Čas samozřejmě záleží na tom, jak máte steak rádi - pokud krvavý, bude na pánvi samozřejmě kratší dobu. Důležité je zapamatovat si, že steak se nesmí několikrát obracet. Opečete ho důkladně z jedné strany a otočíte pouze jedinkrát na druhou.
5. Hotový steak
Abyste si nemuseli kupovat teploměr k tomu, abyste poznali, zda je steak už "rare", nebo teprve "medium", budete ze začátku muset trochu experimentovat, ale po čase pouhým zatlačením prstem do masa poznáte, jak hodně už je propečený. Nikdy do něj ale ničím nepíchejte, nerozkrajujte ho. Jakmile je hotový, osolíte ho a udržujete v teple až do chvíle servírování.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Odpočiňte si po svátcích: 3 tipy na lehké večeře
Recepty pro vás: Nejlepší čokoládové dezerty na víkend
Zázračný lék proti chřipce i rakovině: Dejte si zelí!