Jak správně vařit těstoviny? Pár triků pro vás
Myslíte, že uvařit těstoviny zvládne každý? Není to úplně pravda. Abyste si na nich s rodinou skutečně pochutnali, je dobré vyzkoušet pár osvědčených triků. Co třeba takové proplachování po uvaření - má se dělat, nebo ne?
Myslíte, že uvařit těstoviny zvládne každý? Není to úplně pravda. Abyste si na nich s rodinou skutečně pochutnali, je dobré vyzkoušet pár osvědčených triků.
Některé z nich budete asi znát, ale jiné vás možná překvapí. Co třeba takové proplachování po uvaření - má se dělat, nebo ne? Budete překvapeni...
Doma se už nevyrábí
Málokdo už si to dnes dovede představit, ale ještě na přelomu 19. a 20. století vytvářely české hospodyňky těstoviny výhradně ručně. Průmyslovou výrobu zavedli v tehdejším Rakousku-Uhersku až bratři Vlastimil a Dobroslav Zátkové, kteří v roce 1884 založili těstárnu u obilného mlýna v Boršově nad Vltavou.
Čtěte také: Šunkofleky jako od babičky
Museli ale hospodyňky přesvědčit, že průmyslová výroba je stejně kvalitní jako ta domácí, což se jim nakonec podařilo. Ať už dáváte přednost domácím, nebo kupovaným těstovinám, zásady správného vaření by měly být pro obě varianty stejné.
1. Nešetřete vodou
Při vaření těstovin byste neměli šetřit na vodě. Počítejte 1 litr vody na 100 gramů těstovin. Těstoviny musí mít v hrnci dostatek prostoru - v žádném případě by se nemělo stát, že během postupného vyvařování vody některá vykoukne nad hladinu. Mohlo by totiž dojít k nerovnoměrnému provaření.
2. Počkejte si na var
Těstoviny sypejte do vroucí osolené vody, nikdy ne dříve. Důvodů je víc: Jednak jedině tímto způsobem správně odhadnete čas, kdy mají být těstoviny vařeny. Další důvod - v horké vodě hned povolí, takže je nemusíte lámat. A do třetice: těstoviny nebudou po uvaření tolik lepit.
3. Nešetřete solí
Na 1 litr vody padne minimálně polévková lžíce soli. Italové dokonce tvrdí, že voda by měla chutnat jako moře.
4. Špagety po scezení neproplachujte
Tohle jste možná nevěděli, ale přilévání oleje do hrnce a proplachování studenou vodou jsou jen mýty. Možná máte pocit, že správně udělané těstoviny nelepí. Opak je pravdou. Na lepkavé špagety dobře přilne omáčka, takže po nich nesteče.
Doporučujeme: Špagety sedmkrát jinak: Pomeranč, niva, cuketa, makrela
Špagety neproplachujeme, těstoviny nesléváme, ale naběračkou vyndáme ze slané vody a přendáme do omáčky, kterou jsme připravili v pánvi během jejich vaření. Důkladně spojíme těstoviny s připravenou omáčkou, nikdy naopak. Nalévání omáčky na hotové špagety je česká specialita... Na talíře servírujeme již promíchané ingredience.
5. Nerozvařte je
Receptů na to, jak předpisově uvařit italskou pastu, je bezpočet. Téměř v každém kraji v Itálii mají svůj vlastní návod. Ovšem na jednom se každý Ital shodne a každá Italka, která se chce provdat, to má znát: Těstoviny musí být uvařené al dente neboli na skus.
Nesmějí být rozvařené, ale ani nedovařené. Pokud bychom tuto úpravu měli přirovnat k úpravě steaků, budeme mít na talíři těstoviny uvařené "medium": Uprostřed jsou stále lehce natvrdlé, po krajích uvařené. Při konzumaci bychom měli mít pocit, že do nich koušeme.
Vzhledem k tomu, že každý druh se vaří jinak dlouho, dbejte vždy pokynů výrobce na obalu. Před koncem doporučené doby jednu těstovinu vytáhněte a ochutnejte. Pokud má uprostřed syrovou tečku, ještě ji na chvíli vraťte do hrnce. Vychytat ten ideální moment chce cvik, proto nezoufejte, jestli se to nepovede napoprvé. S těstovinami je to jako s každým jiným jídlem: Musí se vařit s láskou.
zdroj: Zátkovy těstoviny
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak správně vařit brambory? Není to tak jednoduché!