Dýňová sezona vrcholí: Vyzkoušejte naše recepty!
Ať už slavíte, nebo neslavíte původně americký svátek Halloween, je jasné, že sezona dýní je tu. Přinášíme vám tipy na ta nejlepší jídla, která se z nich dají vytvořit.
Ať už slavíte, nebo neslavíte původně americký svátek Halloween, je jasné, že sezona dýní je tu. Přinášíme vám tipy na ta nejlepší jídla, která se z nich dají vytvořit.
Dýňová polévka
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 kg dýně
- kyselá smetana, bazalka a pažitka na ozdobu
- mletý černý pepř
- sladká smetana podle chuti
- kari koření
- sůl
Postup:
- Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout.
- Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme. Podáváme se lžičkou kyselé smetany a na talíři ozdobíme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.
Mřížkový dýňový koláč
Ingredience:
- 270 g cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 100 g rozinek
- 3 vejce
- 100 ml sójového oleje
- 2 kg dýně
- 350 g mouky
- 1 žloutek
- sůl
- 1 - 2 lžičky kypřícího prášku
- 50 g krupice
- 4 žloutky
- 100 g vlašských ořechů
Postup:
- Mouku smícháme s kypřícím prášek a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, sójový olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici.
- Dýni oloupeme, odstraníme semena a vláknitý vnitřek dýně. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Do hrnce nalijeme asi 250 ml vody, přivedeme k varu a přidáme nakrájenou dýni, kterou povaříme asi 10 minut doměkka. Zbytek tekutiny slijeme a dýni necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Dvě třetiny těsta vyválíme na troše mouky tak, aby byl o trochu větší než plech. Plech vymažeme sójovým olejem a přeložíme do něj vyválený plát těsta. Aby se těsto peklo rovnoměrně, můžeme je zatížit luštěninami na pečícím papíru. Plech předpečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
- Zatím nasekáme vlašské ořechy a pořádně je smícháme s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní. Z předpečeného koláče odstraníme papír s luštěninami a potřeme jej směsí z dýně. Z poslední třetiny těsta vyválíme plát, který nakrájíme na proužky. Ty skládáme na koláč jako mřížku. Potřeme ji žloutkem a koláč ozdobíme vlašskými ořechy.
- Koláč dopékáme asi 45 minut při teplotě 180°C. Po vychladnutí jej krájíme na kousky a servírujeme.
Náš tip: Vyzkoušejte také nejlepší houbové recepty
Dýňová marmeláda
Ingredience:
- 1/8 l vody
- 250 g sušených meruněk
- 1 kg dýně
- 500 g cukru krupice
- citronová šťáva a kůra podle chuti
Postup:
- Za stálého míchání uvaříme nastrouhanou dýni s vodou. Zvlášť uvaříme sušené meruňky, které pak umeleme a přidáme k uvařené dýni. Po částech přidáme cukr a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme citronovou kůru a šťávu.
- Dýňovou marmeládu naplníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85 °C. Chutná jako meruňková!
Dýňová bábovka
Ingredience:
- mouka na vysypání formy
- tuk na vymazání
- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 - 300 g dýně
- kakao
- 200 ml oleje nebo rozpuštěného tuku
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru moučka
Postup:
- Dýni očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme požadované množství.
- Celá vejce umícháme spolu s práškovým cukrem, vanilkou a rozpuštěným máslem (olejem). Přidáme nastrouhanou dýni, mouku a prášek do pečiva. Umíchané těsto rozdělíme do dvou misek, do jedné přidáme kakao a střídavě vlijeme do bábovkové formy. Formu předtím vymažeme a vysypeme. Dýňovou bábovku vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
- Upečenou dvoubarevnou dýňovou bábovku pocukrujeme práškovým cukrem, nakrájíme na dílky a podáváme.
Dýňový koktejl s ananasem
Ingredience:
- 400 g třtinového cukru
- 4 celé skořice
- 3 l vody
- 800 g vařeného dýňového pyré
- 2 limetky
- rum
- ananas
Postup:
- Do hrnce se třemi litry přidáme cukr, skořici a přivedeme k varu. Přidáme rozmixované vařené dýňové pyré a provaříme.
- Důkladně očištěné limetky oloupeme (bez bílé části). Kůru přidáme do hrnce s dýňovým pyré a lehce vaříme asi 15 minut. Hrnec odstavíme a necháme dobře vychladnout (alespoň na 3 hodiny), občas promícháme.
- Nakonec vše dobře přefiltrujeme, pokud je potřeba, profiltrujeme dvakrát. Odebereme skořici, kterou necháme stranou. Nápoj přelijeme do skleněné nádoby a vložíme do lednice. Dýňový koktejl při podávání nalijeme do sklenek, přidáme kousky ananasu, skořici a trochu rumu.
- Dýňový koktejl s ananasem podáváme vychlazený.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty: Kančí, kachní i dýňové specialitky!
Děti mají nejraději řízek aneb Jakým jídlům neodolají?
Relaxujte žaludkem aneb Jídla, která vás uvolní
--------------------------------------------------------------------------------
Inspirujte se dalšími recepty z dýně.