reklama

Dokonalé osvěžení: Z čeho si připravit domácí letní drinky?

Z každého letního koktejlu se stane perla ve chvíli, kdy ho umícháte ze správně vybraných a připravených surovin.

Foto: iStock

Drinky, co si nachystáte doma v kuchyni, mohou být klidně i lepší než ze šejkru barmana ve vašem oblíbeném podniku. Když znáte ty správné ingredience, jejich kombinace a postupy. 

Melounové Mojito, jahodové Daiquiri, Cosmopolitan z lesního ovoce nebo řapíkatý celer utopený v Bloody Marry. Ať už chcete koktejly postavit na ovoci nebo zelenině, je důležité ingredience správně vychladit a uchovávat v chladu až do momentu, kdy je s alkoholem spárujete. Nejen že vám tak vydrží i třikrát déle, hlavně ale budou chutnat tak, jak mají - jahody jako z babiččiny zahrádky a citrony jako ze slunné Itálie. Věděli jste třeba, že do lednice nepatří meloun a mrkev byste měli držet ve speciální nádobě? 

Ledový pořádek musí být

V letní lednici byste v první řadě měli mít systém. Rychle se kazící potraviny, jako je právě ovoce nebo zelenina, dávejte do speciálních zón v dolní části chladničky, zatímco například jogurty nebo máslo může zůstat nahoře. V podstatě všichni výrobci bílé elektroniky mají v dnešní době speciální funkce, které se nebojte vypátrat a vyzkoušet.

"Zkusit můžete třeba takzvané rychlé mrazení skvělé na uchování bylinek, různé přihrádky s odlišnou teplotou pro skladování i jiných potravin jako jsou sýry nebo uzeniny a konečně zónu s funkcí VitControl Plus, ve které si můžete nastavit vlhkost vhodnou právě pro různé typy ovoce a zeleniny," vyjmenovává některé chladící perličky Radek Lanč ze společnosti Amica.  

Co má rádo zimu a co ne?

Tyto inteligentní funkce použijte především na lesní ovoce, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, jahody, ale třeba i na třešně nebo švestky, které skladujte neomyté. Ze zeleniny tam určitě nechte celer, kapustu, ledový salát, květák, brokolici nebo mrkev. "Tu ale raději nechte rovnou v plastové nádobě, protože by u ostatní zeleniny mohla zhořknout," prozradil ještě Radek Lanč.  

Naopak lednici nepotřebují banány, které v ní černají a ztrácejí šťavnatost i sladkou chuť. Chlad špatně snáší i další tropické ovoce jako třeba kiwi, ananas nebo mango. Lednice nesvědčí dokonce ani rajčatům, protože v ní mohou moučnět, nebo avokádu, které má radši pokojovou teplotu. Překvapení je, že do lednice nepatří ani meloun. Proto když v něm budete chtít zachovat co nejvíce antioxidantů, raději ho nechte při pokojové teplotě, a to i pokud bude nakrojený.

Naopak v lednici nechte odpočívat citrusy a pomeranče, nemyté vám tam vydrží až dva týdny, stejně jako rybíz. Pár dní se tam nebojte nechat ani hroznové víno. Není-li nazbyt, uložte do zimy i jablka nebo hrušky. Mají sice radši mírnější chladnější sklepy, ne každý ale takový luxu může ovoci dopřát.

Pro hlavní pilíř koktejlu, tedy alkohol, neplatí žádné univerzální pravidlo na správné chlazení. Obecně je pro něj nejvhodnější teplota v rozmezí od pěti do osmnácti stupňů bez přístupu světla. Skladování lihovin v teplotě nižší než pět stupňů se raději vyhněte, protože může dojít k jeho zakalení nebo ztrátě chuti. Totéž platí i pro skladování limonád pro nealko variantu vašich drinků.  

Koktejl z řapíkatého celeru 

Koktejl se šťávou z řapíkatého celeru připravíte tak, že všechny ingredience nadávkujete do shakeru a řádně protřepete. Drink pak přelijte do předem vychlazené koktejlové sklenky a ozdobte řapíkatým celerem. "Řapíkatý celer doporučuji dát do odšťavňovače, čímž získáte veškerou možnou šťávu z něj relativně bez námahy," radí autor receptu Tomáš Kučera z Barlife Akademie. Vodka jako neutrální lihovina chuť celeru neovlivní a naplno si tak vychutnáte jeho intenzivní chuť.

Ingredience: 

  • 4 cl vodky
  • 1 cl cukrového sirupu (nejlépe domácího)
  • 2 cl čerstvé citronové šťávy
  • 4 cl šťávy z řapíkatého celeru
reklama
reklama
reklama