Ačokča: Ochutnejte novou zeleninu, která lečí!
Mladé plody ačokči nejen hezky vypadají, ale chutnají zároveň jako okurka, při jiné kuchyňské úpravě jako paprika.
Hrášková chuť, netradiční tvar a všestranné využití, to jsou vlastnosti ačokči, zeleniny, která spojuje papriku a okurku v jeden zajímavý plod.
Naložené ve sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky, plněné masem a v salátech jako papriky. Přidávejte je do guláše, zeleninové polévky, nadívejte je nebo si z nich uvařte lehkou letní večeři.
Ačokča - papriková okurka
Ačokča, neboli mexická okurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek dorůstá až 5 metrů. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí.
Plody se rozšířily v Jižní a Severní Americe od Bolívie až po Mexiko. Z toho je jasné, že rostlině bude vyhovovat dostatek tepla a vlhko. U nás se předpěstovává ve skleníku nebo na okenním parapetu a sazenice se přesouvají do skleníků. Pokud nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven. Vysazujte ji na jižní stranu k plotům (snese přímé slunce) s dostatečnou oporu, po které se může pnout. Bez vody a dobré výživy nebude dobře plodit, jinak se na chutnou zeleninu můžete těšit koncem srpna a v září.
Pro rodinu běžně vystačí 4 rostliny, denně sklidíte až 12 plodů. V případě, že jsou smetanová semena hodně tmavá, rostlinu už nekonzumujte. Takto uzrálé plody mohou posloužit k předpěstování sazenic na příští rok.
Vaření s léčivými účinky
V Peru se pěstuje jako zelenina, která se používá na mnoho způsobů. Vydlabané kusy chutnají báječně naplněné masitou nádivkou nebo se mohou celé nakládat jako okurky.
- V syrovém stavu pomáhá rostlina jako prevence proti cukrovce.
- Využívá se při léčbě respiračních chorob.
- Odvar bez semínek v litru vody je výborné diuretikum (močopůdný postředek). Zamezuje vstřebávání sodíku a draslíku zpět do těla.
- Šťáva vyléčí i zánět ucha.
- Listy se mohou přikládat na zanícenou část těla, mají protizánětlivé účinky.
- Ačokča snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zbavuje totiž cévní stěny cholesterolových plátů .
- Blahodárně působí na krevní tlak.
Vyzkoušejte recept: Ačokča plněná mletým masem a rýží
Budete potřebovat:
- 16 plodů
- 500 g mletého masa
- sůl
- mletý pepř
- 100 g rýže
Plody zbavte širšího konce a vyberte nožem semena s přepážkami. V míse si dokonale promíchejte mleté maso se solí, pepřem a syrovou rýží. Vzniklou hmotou naplníme plody, vložíme je do rajské omáčky a necháme vařit asi hodinku. Na jednu porci stačí tři až čtyři plody. Jako příloha poslouží zamíchaná rýže.
zdroj: ireceptar.cz
Máte nějaké zajímavé recepty či zkušenosti s ačokčou? Pochlubte se nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Květy, které můžete sníst: Levandule, fialka, růže
Jak se zbavit mravenců: Babské rady a tipy čtenářů
4 nejúčinnější způsoby, jak se zbavit celulitidy