5 raw receptů, které vám změní život
Syrovou stravu by neměli jíst jen vitariáni a vegani. Vyzkoušejte 5 raw receptů, které vám změní život.
Raw neboli syrová strava by neměla být záležitostí jen vitariánů či veganů. I ostatním zpestří jídelníček a tělu dodá látky, které jsou potřebné pro kvalitní život.
Co je vlastně raw food? Jde o přirozeně syrovou - živou stravu, která neprošla tepelnou úpravou (zahřátí nad 45 °C). Je plná aktivních enzymů, minerálů, vitaminů a kvalitních živin. A jak upřesňuje web rawsuperfood.cz, studie uvádí, že se teplenou úpravou mění nutriční hodnoty a ze zásadotvorných potravin se stávají kyselinotvorné, které dráždí žaludeční šťávy a může být po nich těžko a pálit žáha.
Pro začátek můžete vyzkoušet 5 raw receptů a uvidíte, že jsou chutné, nebudete se cítit tak unavení a zvládnete náročné pracovní nasazení.
Živý hamburger
Neumíte si představit tuto pochoutku bez hovězího masa? Překvapí vás!
Budete potřebovat:
- 1 šálek sladkých brambor
- 1 šálek mrkve
- 1 šálek pastináku
- 1/3 šálku červené cibule
- 1/2 avokáda
- 1/2 šálku čerstvého kopru
- 1/2 šálku čerstvé petrželky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce tamari (japonská sójová omáčka)
- obloha: mix zelené listové zeleniny, klíčky vojtěšky, plátky rajčat, snítka petržele
POSTUP:
- Sladké brambory oloupejte a nakrájejte.
- Mrkev oloupejte a najemno nastrouhejte nebo použijte "odpad", který vzniká při odšťavnění mrkve.
- Pastinák oloupejte a najemno nastrouhejte.
- Červenou cibuli najemno nastrouhejte.
- Umístěte sladké brambory, mrkev a pastinák do kuchyňského robotu a společně tyto suroviny umixujte. Vezměte hmotu do rukou a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu. Těsto umístěte zpět do mixéru a přidejte všechny zbývající suroviny. Pokud je hmota stále mokrá, znovu z těsta ručně vytlačte přebytečnou vodu nebo těsto zahustěte zbylou hmotou po odšťavnění mrkve.
- Vytvarujte 4 burgery, položte je na nadrobno nakrájenou listovou zeleninu, umístěte na ně plátek rajčete, klíčky a petržel.
Hrášková polévka
Svěží zelené překvapení, které dodá sílu.
Budete potřebovat:
- 2 napěchované šálky polníčku
- 1 avokádo
- 2 šálky vody
- 500g hrachu (Může být i mražený, ale pouze ten, který se před tím krátce nespařuje, pak už není raw.)
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 stroužky česneku
- špetku soli
- špetku černého pepře
POSTUP:
Všechny ingredience rozmixujeme na jemnou a krémovou polévku. Servírujeme posypané natí jarní cibulky, která jídlu dodá závěrečnou pikantní chuť.
Cuketové špagety s pestem
Italské jídlo, které nadchne i děti.
Budete potřebovat:
- 1 cuketu
Na rajčatové pesto si připravte:
- 2 větší rajčata
- hrst sušených rajčat (namočte na 4 hodiny do vody)
- hrst natural kešu oříšků (namočte na 5 hodin do vody)
- 2 polévkové lžíce extra panenského oleje (za studena lisovaného)
- 1/2 šalotky
- 1/2 stroužku česneku
- jedny datle
- hrst čerstvých lístků bazalky
Na posyp si připravte:
- černé olivy
- hrst natural kešu ořechů (nemáčených)
- 2 lístky čerstvé bazalky na ozdobu
Doporučujeme: 5 zdravých snídaní: Spočítané kalorie, které budou chutnat
POSTUP:
- Cuketu oloupejte, bude tak připomínat těstoviny ještě více.
- Na spiralizéru (kráječ na zeleninu) nakrouhejte špagety (můžete nastrouhat na hrubším struhadle jako nudličky nebo škrabkou na brambory udělat plátky). Dejte do mísy.
- Do mixéru vhoďte všechny ingredience (kromě případných oliv) na pesto a umixujte na hladkou směs.
- Omáčku zamíchejte do špaget.
- Posypte drcenými oříšky a ozdobte olivami a lístkem bazalky.
Ovocné knedlíky
Kdo má rád sladké jídlo, určitě si zamiluje jablečné knedlíky.
Na knedlíky budete potřebovat:
- 3 velká jablka
- 1/2 lžičky skořice
- 1 šálek jahod
Na krém si připravte:
- 1 velké zralé mango
- 1 zralý banán
- 1/2 lžičky vanilkového prášku
Na ozdobení:
- plátky jahod
- mák
POSTUP:
- Jablka oloupejte a nakrájejte nadrobno. Jahody nasekejte nadrobno.
- Připravte si krém. Všechny suroviny umixujte na nejvyšší rychlost.
- Na výrobu knedlíků smíchejte jablka, skořici a dvě lžíce krému. Z tohoto těsta rukama vytvořte kuličky a do každé kuličky udělejte díru, kterou vyplňte jahodami.
- Hotové knedlíky přelijte krémem a dozdobte jahodami a mákem.
Lahodný dortíček
A co by to bylo za víkendovou hostinu bez zákusku? Tady jeden máme.
Na korpus budete potřebovat:
- 2 šálky mandlí (předem je namočte na 6-8 hodin)
- 200 g namočených a vypeckovaných datlí
Suroviny na proložení:
- 2 jablka nakrájená na plátky
Na krém si připravte:
- 150g namočených sušených fíků
- 2 pomeranče
Náš tip: Zázvor v domácnosti. Využijte i zbylé slupky
POSTUP:
- Namočené mandle znovu vysušte (do 45 °C) Rozmixujte je a vsypte do mísy.
- Rozmixujte datle. Přidejte k mandlím, zapracujte těsto a vyplňte jím spodní dno formy.
- Na korpus naskládejte nakrájená jablka.
- Z ingrediencí rozmixujte hladký krém, natřete na jablka a uhlaďte.
- Na hodinu dejte do mrazáku a servírujte.
Máte i vy zajímavé raw recepty? Podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Žijte zdravě: Jáhly, bulgur, quinoa a jiné přílohy
Dojemné video: Táta rapuje svému postiženému synovi
Celý dům jen 26 metrů čtverečních. Jak se v něm žije?