5 lehkých večeří na pracovní týden. Dodají vám energii!
Dochází vám fantazie a nevíte, co v týdnu uvařit? Vyzkoušejte recepty na 5 lehkých večeří.
Pracovní týden bývá velmi hektický. Jistě to dobře znáte. Přiletíte z práce domů, postaráte se o děti, manžela, a pak rychle něco zhltnete a jdete spát. Celou noc se převalujete a nevíte proč? Váš žaludek ocení, když se na chvilku zastavíte a dopřejete mu plnohodnotné a chutné jídlo.
Vyzkoušejte našich 5 lehkých receptů na pracovní týden. Dodáte tělu dostatek energie a uvařeno bude za pár minut.
Kuřecí prsa s bazalkou a brokolicí
Budete potřebovat:
- 4 plátky kuřecích prsou po 150 g
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červenou cibulku
- 2 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- 4 žampiony
- lžíci čerstvé bazalky
- citronovou šťávu na dochucení
- 1 hlávku brokolice
Maso si omyjeme, osušíme a z obou stran opepříme a osolíme. Zprudka ho opečeme po obou stranách. Z pánve orestovaná prsa vyndejte a nechte přikryté. Na výpeku po masu si osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a žampiony. Vše zakápneme vínem a necháme redukovat šťávu, do které ve finále přidáme čerstvou bazalku.
Brokolici si rozebereme na růžičky a uvaříme ji v osolené vodě tak, aby byla hezky křupavá. Maso přidáme do pánve a krátce prohřejeme s omáčkou. Podle potřeby kuřecí prsa dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s uvařenou brokolicí.
Plněné žampiony s křehkým plátkem
Budete potřebovat:
- 15 žampionů
- cibulku
- pórek
- parmazán
- šunku
- mletý pepř a sůl
- 8 křehkých plátků
Cibulku si osmahneme spolu s pórkem na pánvi a přidáme na malé kousky nakrájenou šunku. Žampiony vydlabeme, osolíme, opepříme a naplníme je směsí pórku a šunky. Přiklopíme hoblinkami parmazánu. Houby zapékáme asi 20 minut na 180 °C. Když je parmazánová kůrčička dokonale zlatá, vyndáme a servírujeme s křehkým plátkem a zeleninovou oblohou.
Rajčatová polévka s bazalkou
Budete potřebovat:
- 400 ml vody
- 1 lžičku petrželky
- 100 ml rajčatového pyré
- lžíci zakysané smetany
- 1 lžičku cukru
- 1 stroužek česneku
- 1 cibuli
- 1,5 kg rajčat
- 100 ml bílého vína
- 1 špetka mletého pepře
- sůl
- bazalku, oregano, tymián
- mozzarellu
Spařená rajčata si oloupeme a bez zrníček nakrájíme na kostičky. Promíchejte je s nasekanou cibulkou, prolisovaným česnekem a dejte do hrnce. Přidáme vodu, petrželku, rajčatové pyré, cukr, bílé víno, mletý pepř a hodinu dusíme na nízké teplotě.
Čtěte také: Recepty na tři obědy do krabičky. Sníte je s chutí!
Polévku rozmixujeme ponorným mixerem a pro zjemnění přidáme zakysanou smetanu, čerstvě nasekanou bazalku a ostatní bylinky podle chuti. Povaříme 5 minut a servírujeme ozdobenou plátkem mozzarelly. Polévku můžete vylepšit osmaženými mladými lusky zeleného hrášku, které budou při každém soustu perfektně křupat.
Kuskus s tuňákem
Budete potřebovat:
- 200 g celozrnného kuskusu
- půlku citronu
- 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
- 1,5 hrnku vroucí vody
- 2 lžíce pravé sójové omáčky
- bylinkovou sůl
- extra panenský olivový olej
Celozrnný kuskus nasypeme do větší misky a zalijeme vroucí vodou. Nasypeme bylinkovou sůl pro ochucení a vmícháme lžičku extra panenského olivového oleje. Přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut odpočívat.
Z tuňáka si slijeme šťávu a zakápneme šťávou z půlky citronu. Připravený kuskus smícháme s tuňákem a ochutíme sójovou omáčkou. Kuskus podáváme studený. Pokud chcete, můžete jídlo doplnit o pár oliv, které pokrm ještě více vyzdvihnou.
Čočkový salát s kozím sýrem
Budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 250 g čočky
- 2 rajčata
- 3 lžíce oleje
- 100 g kozího sýra
- 4 žampiony
- ocet
- sůl
- mletý černý pepř
- bazalka nebo petrželka
Čočku si namočíme a uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a dobře ji osolíme, opepříme a zakápneme octem.
Cibulku si oloupeme a nasekáme najemno. Zpěníme ji na rozpáleném oleji a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Vše dobře orestujeme. Čočku promícháme se směsí a rozdělíme na talíře. Dozdobíme kostičkami čerstvého kozího sýra, nakrájenými rajčaty a posypeme čerstvou petrželkou nebo bazalkou.
Co nejraději večeříte ty? Nějaké zajímavé tipy na lehké večeře?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak na vlastní domácí chléb i kvásek? Poradíme
Recept na pravé italské rizoto: Zvládnete ho i vy¨
Chcete zhubnout? Pěstujte doma chilli papričky!