3+1 chřestové recepty, na kterých si pochutnáte!
Sezona chřestu je v plném proudu. Ochutnejte naše chřestové menu. Polévka, křupavý předkrm, hlavní chod a dezert s chřestem.
Jaro je v gastronomickém světě spojeno s křupavým chřestem. Ochutnejte tři recepty s touto u nás dlouho opomíjenou zeleninou.
Velké množství vlákniny, málo kalorií, spousta vitamínů, výborná chuť a snadná příprava. Příznivě působí na srdce a krevní oběh. To jsou nejdůležitější přívlastky chřestu. Ačkoliv to mnozí nevědí, zelenina se už dříve pěstovala hojně také v České republice. Je nejvyšší čas oprášit zašlou slávu lahůdky, která vaše chuťové buňky bude bavit.
Jemná chřestová polévka s hoblinkami ze sýru Grana Padano
Budete potřebovat:
- 500 g čerstvého bílého chřestu
- 1 jarní cibulku (najemno nakrájenou)
- 1,5 l vývaru z drůbeže
- 50 g českého čerstvého másla
- 100 ml čerstvé smetany na zjemnění
- mořskou sůl na dochucení
- čerstvě umletý bílý pepř na dochucení
- 2 vaječné žloutky na zahuštění
- 100 g hoblin sýru Grana Padano na ozdobu
- olivový olej
Očistěte si chřest a odkrojte dřevnaté konce, následně nakrájejte na kousky. Na rozpuštěném a zahřátém másle osmahněte jarní cibulku, aby jen změkla a nechytila hnědou barvu. Zalijte vývarem a přiveďte k varu, následně přidejte chřest a vařte asi 20 min, dokud chřest nezměkne.
Čtěte také: Gastronomický fenomén aneb Co jste o chřestu nevěděli
Hlavičky chřestu vyndejte a nechte zvlášť. Použijete je později na ozdobu. Polévku rozmixujte ponorným mixerem a přes jemné síto propasírujte. Jídlo dochuťte čerstvě umletým bílým pepřem a mořskou solí. Nakonec na zjemnění přimíchejte čerstvou smetanu. Do polévky vložte lžíci másla, je chutnější. Dále už nevařte a rovnou servírujte polévku pokapanou olivovým olejem a dozdobenou hoblinkami sýru Grana Padano a hlavičkami chřestu.
Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou
Budete potřebovat:
- 3 kusy zeleného chřestu
- tymián
- 1 vejce
- 100 g celeru
- olej
- 5 g másla
Z chřestu si odkrojte dřevnatý konec, svažte provázkem k sobě a s bylinkami (tymián) vařte v osolené vodě cca 3-5 minut. Pro udržení zelené barvy okamžitě zchlaďte v ledové vodě. Do osolené a troškou octa ochucené vařící vody opatrně ponořte rozklepnuté vajíčko. Vařte tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem (2-3 minuty).
Čtěte také: Chřestová sezóna v plném proudu: 10 TOP receptů
Na celerovou strouhanku potřebujete 100 g celeru, který nastrouháte nahrubo a dozlatova osmažíte v oleji. Nechte okapat a vychladit. Na talíř pokládejte teplý chřest (bez provázku a bylinky), pokapejte máslem a nahoru položte vajíčko, které při servírování nařízněte, aby trošku vytekl žloutek. Posypte rozdrobeným smaženým celerem.
Telecí špíz s grilovaným chřestem
Na špízy budete potřebovat:
- 500 g telecí kýty
- 8 plátků anglické slaniny
- mořskou sůl
- pepř
Na omáčku si připravte:
- 0,6 l olivového oleje
- 0,3 l vinného octa
- 1 červenou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 50 g plocholisté petržele
- pepř, mořskou sůl
- chilli papričku
Na grilovaný chřest budete potřebovat:
- 200 g čerstvého bílého chřestu
- 150 g čerstvého zeleného chřestu
- 50 g čerstvého fialového chřestu
- lžíci slunečnicového oleje
- lžíci sezamového oleje
- 1 stroužek česneku
- sezamová semínka
Smíchejte nať plocholisté petržele společně s octem, solí a pepřem. Přidejte olej, jemně nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek. Nechte 2 hodiny odpočívat v chladu.
Maso nakrájejte na větší kousky, ochuťte solí a ovoňte pepřem. Kousky masa obalte plátkem slaniny a napíchejte na jehly. Na předem rozehřáté pánvi zprudka opečte špízy, přilijte odleželou omáčkou, zmírněte plamen a nechte dojít.
Na marinádu si smíchejte oleje a sezamová semínka. Chřest omyjete a zbavte ho dřevnatých konců. Chřest nechte v marinádě odpočívat pár minut. Na rozpálenou pánev rozložte chřest a prolisovaný česnek. Chvilinku opékejte. Musí zůstat křupavý.
Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou
Budete potřebovat:
- 400 g nakrájených jahod
- 400 g vařeného chřestu
- 100 g mletých mandlí
- 80 g cukru
- mletou skořici na dochucení
- 500 g listového těsta
- žloutek na potření
- hrst čerstvé máty na ozdobu
Na drobenku si připravte:
- 100 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 100 g cukru
Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm kousky chřestu. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat, potom přidejte jahody, mandle a dochuťte cukrem a skořicí.
Těsto rozválejte na dva pláty a rozdělte na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalte jako jablečný štrúdl. Zpracujte suroviny na drobenku. Závin potřete žloutkem, posypte drobenkou a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut.
zdroj: restu.cz
Máte rádi chřest? Jaký recept je váš nejoblíbenější? Podělte se s námi o vaše nejlepší pochoutky v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recept: Hemenex v listovém těstě
Jak se zbavit mravenců. Babské rady a tipy čtenářů
Konec mýtů. Zlato i stříbro můžete nosit dohromady