10 důvodů, proč jíst dýně aneb Co jste o nich nevěděli
Podzim je ideální čas na to, abyste se naučili dýně nejen vyřezávat, ale také používat při vaření. Tady je 10 důvodů, proč bychom dýně měli jíst často.
Dýně jsou příliš dobré na to, aby se z nich vyráběla jen halloweenská strašidla. Sezóna této fantastické zeleniny je v plném proudu, proto vařte, pečte, nakládejte. Tady je 10 důvodů, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku.
Dýně je neuvěřitelný poklad. Její jemná a oříšková chuť je nezapomenutelná. V kuchyni ji můžete různě kombinovat, připravovat ve sladké i slané podobě. Je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, a co víc, obsahuje minimum kalorií, proto je dokonalou potravinou pro ty, co musí držet dietu. Máme pro vás o těchto oranžových kráskách několik zajímavých informací.
6 nejznámějších druhů dýní
Dýně patří mezi čeleď tykvovitých, najdete mezi nimi až 850 druhů, my si však představíme šest nejpoužívanějších.
Hokkaidó: U nás se prodávají tyto dýně v červené a zelené barvě. Patří mezi nejoblíbenější odrůdu. Protože dýně Hokkaidó (jako jediné) před tepelným zpracováním nemusíme loupat, oblíbili si je kuchaři začátečníci i profesionálové.
Špagetová dýně: Má kulovitý či protáhlý tvar, a váží okolo jednoho až tří kilogramů. Nejčastěji je najdete v krémové, žluté nebo oranžové barvě. Uvnitř se ukrývá zajímavá dužina, která připomíná špagety. A využití? Klidně místo těstovin nebo jako přísada do polévky.
Doporučujeme: Foto recept na rychlou a dietní dýňovou polévku
Máslová dýně: Potřebuje velmi specifické podmínky (slunce a teplo) na pěstování. Patří mezi nejekonomičtější druh, protože hruškovitý tvar nabízí velké množství dužiny.
Dýně Goliáš: Velmi těžko se tyto kusy sbírají, váží až 30 kilogramů. Hodí se pro zavařování či výrobu džemů. Špatně se skladují, protože rychle uhnívají.
Muškátová dýně: Dužina má velmi silnou chuť. Potřebuje hodně tepla a sluníčka. Lidé ji mají rádi hlavně pro její zajímavé rustikální tvary. Nejčastěji jsou zelené, krémové a hnědé.
Marina di Chioggia: Zdobí ji velmi nápadné žebrování. Svojí chutí připomíná mrkev. Jen se natrápíte při sloupávání hrubé slupky.
Věděli jste, že jsou všechny jedlé? Dokonce i ty okrasné můžeme sníst a nic se nám nestane. Ty, které nám zdobí okna či mísy v interiéru nejsou jedovaté. Jediný důvod, proč nekončí na našich talířích je vlastně ten, že je s nimi moc práce, slupky jsou hrubé a uvnitř nenajdete příliš mnoho dužiny na zpracování.
Proč bychom je ale přece jen měli do svého jídelníčku zařadit? Tady je několik jejich dobrých vlastností:
Antioxidant
V dýních se nachází celá řada antioxidantů, které chrání naše tělo před nemocemi. Fantasticky posilují imunitní systém a dodávají energii.
Ochrání oči
Chcete-li očím dopřát zdraví, pusťte do své kuchyně dýně. Díky vysokému obsahu vitamínu A chrání zrak před šedým zákalem a degenerativním onemocněním sítnice.
Dokonalý lesk
Vitamín C podporuje imunitní systém, ale také pomáhá při výrobě kolagenu, který zaručí, že vaše kůže získá zdravý lesk a svoji přirozenou pružnost.
Super čistička
Dýně je obrovským zdrojem vlákniny. Během dne vás skvěle zasytí a tělo se pomocí vlákniny pročistí a zbaví toxinů, které náš organismus denně atakují.
Náš tip: Co s dýňovými semínky, když vám zbydou? Upražte je!
Uvnitř dužiny se skrývá až 90 procent vody. Přefiltruje naši krev a vyplaví nechtěné látky pryč. Je dokonalou čističkou ledvin a močového měchýře.
Omládnete
Betakaroten pomůže pokožce udržet přirozeně naoranžovělou barvu a navíc funguje jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
Snižují cholesterol
Dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a mastných kyselin na rostlinné bázi. Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, chrání před artritidou a zlepšují činnost mozku.
Nemusíte k zubaři
Dužina a semínka jsou bohatá na hořčík, který potřebujeme pro zdraví našich kostí a zubů.
Neplodnost
Draslík a zinek snižují krevní tlak, čímž zabraňují kardiovaskulárním onemocněním, ale hlavně skvěle posilují imunitu. Ženám usnadňuje zinek početí a mužům pomáhá s potencí.
Zažeňte depresi
Dýně obsahují L-tryptofan, chemickou sloučeninu, která spouští pocity pohody a deprese nebudou mít šanci. Ještě jsme vás nepřesvědčili? Zkuste některé z dýňových receptů a dejte této královně podzimu šanci. Nebudete litovat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Tajemství džemu: Vyzkoušejte naše tipy i úžasné recepty
13 chytrých způsobů, jak využít citron v domácnosti
10 nejtrapnějších statusů na Facebooku: Je tam ten váš?
#grafia1