reklama

Víkendové tataráky: Hovězí, lososový a houbový

3 recepty na tatarský biftek, které vás budou bavit. Ochutnejte hovězí, lososový nebo houbový!

Základem dobrého tatarské bifteku je kvalitní maso, základní ingredience a nepřepečené topinky. Vyzkoušejte tři recepty na hovězí, lososový a houbový tatarák.

Klasická pochoutka se připravuje z naškrábaného masa a podává se s nakrájenou cibulí, hořčicí, solí, pepřem, paprikou, chilli, worcestrovou omáčkou a se syrovým žloutkem. Tatarský biftek si prakticky namícháte sami podle vlastní chuti a jako příloha poslouží topinka potřená česnekem. Dobrou chuť!

Hovězí tatarák

Počet porcí: 4

Budete potřebovat:

  • 400 g hovězí svíčkové
  • 4 žloutky
  • sůl, pepř
  • mletou papriku (1 lžička)
  • cibuli (1 vrchovatá lžíce)
  • worcestrovou omáčku (1 lžička)
  • hořčici (1 lžíce)
  • chilli (na špičku nože)
  • kmín (1 lžička)
  • chléb
  • česnek

Maso si naškrábeme nožem (nebo rozkutrujeme). Maso se podává na talíři spolu se všemi ingrediencemi. Nezapomeňte uprostřed udělat důlek na žloutek.

Čtěte také: 5 lehkých večeří na pracovní týden.

Množství koření a ochucovadel je na vás, ale připravujeme-li tatarák poprvé, je lepší dodržovat určité množství (viz závorky ve výpisu surovin). 

Lososový tatarák s avokádem

Počet porcí: 2

Budete potřebovat:

  • 250 g lososa
  • půl lžičky čerstvého zázvoru
  • limetku
  • 1-2 střiky balsamica
  • půlku avokáda
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • sůl, pepř

Lososa zbavíme kůže a nakrájíme ostrým nožem na úplně malé kostičky. Avokádo zbavíme pecky, pokrájíme na stejně malé kostky jako rybu a zakápneme limetkovou šťávou.

V míse si smícháme lososa, avokádo, pažitku a přidáme tabasco, balsamico, trochu limetové šťávy a špetku strouhaného zázvoru. Vše dobře osolíme a opepříme. Podáváme na opečeném toustovém chlebu.

Houbový tatarák

Počet porcí: 2-3 

Budete potřebovat:

  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 menší cibuli
  • 1 lžíci kečupu
  • 25 dkg čerstvých nebo nakládaných hub
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 masox
  • kmín
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky 

Očištěné houby nakrájíme na kousky a vložíme do kastrolku s trochou oleje a s kostkou masoxu (může být i zeleninový bujón).  Mírně okmínujeme, orestujeme a dusíme v  trošce vody, kterou v případě potřeby přidáme. Po 20 minutách, kdy se voda vypaří ještě houby vysmahneme.

Utřeme si oloupaný česnek, pokrájíme cibuli najemno, přidáme kečup, hořčici, worchesterovou omáčku, sójovou omáčku, trochu pepře, mletou červenou papriku a přidáme vychladlé houby, které podle chuti předem rozmixujeme. Pro dokonalou iluzi tataráku můžete vmíchat jeden syrový žloutek. Podáváme s topinkami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak griluje Ital v kuchyni? Recept na hovězí ořech

Jak vybrat a připravit lososa: Recept od šéfkuchaře

Infarkt ve 30? Takhle ho dostanete: 5 velkých rizik

 

Děsuplný Flegr a zlehčující Šmucler. Debatu o covidu je třeba změnit, říká psycholog | Video: Kristýna Pružinová, Martin Krepindl
reklama
reklama
reklama