reklama

Velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Zavařte je!

Velká úroda rajčat není katastrofa. Stačí vymyslet, co s nimi udělat. Podívejte se na naše recepty

Rajčata. Ilustrační foto
Rajčata. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Rajčata jsou jednou z plodin, která na naší zahrádce určitě nechybí. Ať už milujete rajčata s mozzarellou nebo sušená rajčata, vždy se jejich přebytek dá nějak vyřešit.

Recepty na rajčatové omáčky a pravé italské sugou budou chutnat celé vaší rodině. Zavařovaná rajčata jsou dost náročná, ale výsledek bude určitě stát za to.

Sušená rajčata v oleji

Budete potřebovat:

  • sušičku na ovoce a zeleninu
  • bylinky: bazalka rozmarýn
  • Chilli papričky
  • olivový olej
  • tvrdší zralé rajče

Na sušení je třeba vybrat tvrdší rajčata, která si omyjeme a nakrájíme na silnější plátky, které rozložíme na rošt. Každá sušička má jiné funkce, proto se podívejte do návodu, a rajčata usušte podle instrukcí. Musí zachovat  barvu a pružnost. Samozřejmě lze rajče usušit i v troubě na horký vzduch při nejnižší teplotě.

Usušená rajčata napěchujeme do vymyté sklenice asi do 2/3. Okraje dolijeme olivovým olejem a skleničku zavřeme. Konzumujte až po několika dnech naložení, až rajčata nasají olej a bylinky, které se do něj přidají. Sušená rajčata v oleji jsou skvělá do těstovin na saláty i na masové pokrmy a steaky.

Zavařování rajčat

Budete potřebovat na jednu větší sklenici:

  • 4 kg uzrálých červených a tvrdých rajčat
  • půl čajové lžičky soli na
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 nové koření vcelku
  • 1 celý pepř a špetku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce octa

Rajčata si omyjeme vodou a zbavíme nečistot. Překrojte je na polovinu nebo na několik částí dle jejich velikosti. Vložte je do sklenice a do každé sklenice dejte všechny výše vypsané ingredience. Zbytek zaplňte vodou a zavíčkujte. Rajčata sterilujte asi 25 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

Pravé italské sugo

Budete potřebovat:

  • sůl
  • 3 červené cibule
  • 6 lžic olivového oleje
  • tymián
  • 50 g rajčatového protlaku
  • mletý pepř
  • 2 kg rajčat
  • 1 červenou papriku
  • 1 svazek bazalky

Oloupaná rajčata zbavíme zrníček a dužinu nakrájíme na kostičky. Stejně tak si na několik dílů pokrájíme i papriku a opečeme ji slupkou nahoru na grilu. Až slupka ztmavne, tak ji sloupneme. Na oleji osmahneme cibuli na kostičky, přidáme protlak a dusíme asi 4 minuty. Rajčata, papriku a tymián přidáme k cibuli a vaříme do zhoustnutí asi půl hodiny. Do omáčky přidáme zbylé posekané bylinky, sůl a pepř. Takto připravené sugo můžete zavařit nebo ho používat jako základ na pizzu.

reklama
reklama
reklama