Velká úroda rajčat a nevíte, co s nimi? Zavařte je!
Velká úroda rajčat není katastrofa. Stačí vymyslet, co s nimi udělat. Podívejte se na naše recepty
Rajčata jsou jednou z plodin, která na naší zahrádce určitě nechybí. Ať už milujete rajčata s mozzarellou nebo sušená rajčata, vždy se jejich přebytek dá nějak vyřešit.
Recepty na rajčatové omáčky a pravé italské sugou budou chutnat celé vaší rodině. Zavařovaná rajčata jsou dost náročná, ale výsledek bude určitě stát za to.
Sušená rajčata v oleji
Budete potřebovat:
- sušičku na ovoce a zeleninu
- bylinky: bazalka rozmarýn
- Chilli papričky
- olivový olej
- tvrdší zralé rajče
Na sušení je třeba vybrat tvrdší rajčata, která si omyjeme a nakrájíme na silnější plátky, které rozložíme na rošt. Každá sušička má jiné funkce, proto se podívejte do návodu, a rajčata usušte podle instrukcí. Musí zachovat barvu a pružnost. Samozřejmě lze rajče usušit i v troubě na horký vzduch při nejnižší teplotě.
Usušená rajčata napěchujeme do vymyté sklenice asi do 2/3. Okraje dolijeme olivovým olejem a skleničku zavřeme. Konzumujte až po několika dnech naložení, až rajčata nasají olej a bylinky, které se do něj přidají. Sušená rajčata v oleji jsou skvělá do těstovin na saláty i na masové pokrmy a steaky.
Zavařování rajčat
Budete potřebovat na jednu větší sklenici:
- 4 kg uzrálých červených a tvrdých rajčat
- půl čajové lžičky soli na
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 nové koření vcelku
- 1 celý pepř a špetku tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce octa
Rajčata si omyjeme vodou a zbavíme nečistot. Překrojte je na polovinu nebo na několik částí dle jejich velikosti. Vložte je do sklenice a do každé sklenice dejte všechny výše vypsané ingredience. Zbytek zaplňte vodou a zavíčkujte. Rajčata sterilujte asi 25 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Pravé italské sugo
Budete potřebovat:
- sůl
- 3 červené cibule
- 6 lžic olivového oleje
- tymián
- 50 g rajčatového protlaku
- mletý pepř
- 2 kg rajčat
- 1 červenou papriku
- 1 svazek bazalky
Oloupaná rajčata zbavíme zrníček a dužinu nakrájíme na kostičky. Stejně tak si na několik dílů pokrájíme i papriku a opečeme ji slupkou nahoru na grilu. Až slupka ztmavne, tak ji sloupneme. Na oleji osmahneme cibuli na kostičky, přidáme protlak a dusíme asi 4 minuty. Rajčata, papriku a tymián přidáme k cibuli a vaříme do zhoustnutí asi půl hodiny. Do omáčky přidáme zbylé posekané bylinky, sůl a pepř. Takto připravené sugo můžete zavařit nebo ho používat jako základ na pizzu.