Vegetariánská kuchyně nemusí být nudná
Když se řekne vegetariánské jídlo, mnohým z nás okamžitě naskočí synonymum zdravé, ale také možná ne příliš dobré a brzo hladové jídlo. Možná - ale taky vynikající a chutné!
Když se řekne vegetariánské jídlo, mnohým z nás okamžitě naskočí synonymum zdravé, ale také možná ne příliš dobré a brzo hladové jídlo. Možná - ale taky vynikající a chutné!
Říkáme si, že pro sebe čas od času musíme něco udělat a dát si něco zdravého, takže přeci vydržíme, když se z nás na chvilku stane králík. Vegetariánská kuchyně však není nudná a mdlá, právě naopak.
Výhody vaření bez masa
Bezmasá strava může být chutná a atraktivní, takže dokáže uspokojit i ty nejnáročnější strávníky, a navíc dodá tělu potřebné živiny a pomáhá obnovit vnitřní energii. Vegetariánskou kuchyní můžete obohatit smysly chutí, vůní a barvou pokrmů. Právě rostlinná strava se vyznačuje zdaleka největší rozmanitostí chutí, vůní, tvarů, barev, složení a obsahu zdraví prospěšných látek. Je nejbohatším zdrojem vitamínů, minerálů, aktivních enzymů, které jsou rozhodujícím faktorem v udržení pevného zdraví v prevenci civilizačních nemocí.
Rozmanitost vegetariánské kuchyně
Vegetariánská kuchyně je velmi rozmanitá a proto lze bez masa připravit téměř jakýkoli recept. Navíc pokud je správně připravena a ochucena, může uspokojit i nejnáročnější labužníky. Při její přípravě je možné hodně experimentovat. O její rozmanitosti svědčí i fakt, že bez masa jdou připravit varianty klasických českých jídel, jako je například svíčková nebo koprová omáčka, může se v ní odrážet středomořská kuchyně, stejně jako lze vařit vegetariánskou exotiku v podobě kuchyně asijské.
Dobrá chuť bez masa?
A lze se vůbec obejít se bez obligátního masa a kravského mléka, a přitom dosáhnout dobré chuti? Odpověď je jednoduchá - lze. Základem dobré chuti je především výběr kvalitních surovin. V dnešní době je již běžně dostupný široký výběr BIO surovin. BIO suroviny do svého sortimentu zařazují také supermarkety, v každém větším městě již také existují specializované prodejny se zdravou výživou. Důležité je také vyhýbat se surovinám, které obsahují škodlivá Éčka, jako jsou umělá chemická dochucovadla, barviva, glutamany atd. K dochucení vegetariánské stravy existuje řada přírodních dochucovadel, například mořská sůl, kvalitní čerstvé bylinky nebo koření, nebo lze využít BIO rostlinné bujóny. K oslazení lze využít třtinový BIO cukr, med nebo javorový sirup. Mléko nahradí rostlinná smetana s přípravkem podmáslí, sojové mléko a sojová smetana. Využít lze také chuťově výrazné ovčí a kozí sýry.
Jak nahradit maso
Na trhu existuje řada náhražek masa. Oblíbené je sójové maso nebo Sejtan (ochucená obilná bílkovina připomínající sekanou). K dostání je také rostlinný sýr Tempeh vyrobený fermentací sojových bobů. Mezi stálice vegetariánské kuchyně bezesporu patří sojový tvaroh Tofu, vyráběný srážením čerstvého sojového mléka, který dovede absorbovat jakoukoli chuť a vůni, které převezme z přidaných ingrediencí. Novinkou v oblasti náhražek masa je pak Goody Foody, vyrobená ze směsi sójových a obilných bílkovin, a z vaječných bílků v příchutích věrně imitujících chuť hovězího a kuřecího masa. Dodává se v mraženém stavu a připravovat se dá velmi rychle jako přírodní nebo smažený plátek, do omáček nebo jako nudličky do asijských jídel.
Mýty o vegetariánské kuchyni
„Když se řekne slovo vegetariánství, u mnohých lidí může vyvolávat určitý druh skepse, protože nejíst maso přece není normální," říká manažer restaurace Maranatha Josef Fuksa a dodává: „Mezi lidmi obecně stále koluje o vegetariánství řada mýtů. Třeba ten, že bezmasá strava není plnohodnotná a vyvážená, není vhodná pro děti, nebo že bez masa a rostlinných tuků prostě jídlo chutnat nemůže. Fakta jsou ale jiná." Šéfkuchař restaurace Maranatha Radek Flégr doplňuje: „V restauraci Maranatha se snažíme, aby naše nabídka sledovala moderní trendy mezinárodní gastronomie, a také, aby si u nás každý mohl vybrat některý ze svých oblíbených pokrmů. V současné době využíváme více než 250 receptur."
3 vynikající vegetariánské recepty:
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a restovanými semínky (pro 5 osob)
cibule 100 g
zázvor 50 g
bio zeleninový bujón Würzl 30 g
sůl
česnek 50g
skořice 5g
slunečnicový olej 50 ml
kokosové mléko 150 ml
nové koření celé 5g
hladká kukuřičná mouka 100g
bio dýně Hokaido 500g
dýňová semena 20g
rostlinná smetana 50 ml
zeleninový vývar 1 100 ml
pepř celý 1g
bobkový list 5 ks
Na slunečnicovém oleji zpěníme cibulku a přidáme dobře opláchnutou, na kostičky 2x3 cm nakrájenou dýni (není třeba ji zbavovat slupky). Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme česnek, sůl a zázvor. Bobkový list, nové koření a celý pepř dáme do sítka a vložíme do polévky. Když je dýně měkká, sítko vyndáme, dýni rozmixujeme, zahustíme kukuřičnou moukou, přidáme zeleninový bujón Würzl a provaříme. Nakonec polévku zjemníme přidáním kokosového mléka. Sušená dýňová semínka opražíme a nasypeme do polévky při jejím podávání.
Marinované lilky s řeckými olivami a drcenými rajčaty, gratinované mozzarellou
lilek 1000 g
olivy 150 g
sůl
bujón Würzl 30 g
česnek 15 g
bazalkové pesto 100 g
oregano 2 g
cibule 150 g
olivový olej 100 ml
mozzarella 300 g
drcená rajčata 550 g
Lilek nakrájíme podélně na silnější plátky, osolíme a potřeme pestem. Necháme 10 minut marinovat. Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme drcená rajčata, česnek, Würzl, černé olivy, oregáno a sůl. Omáčku provaříme a dochutíme bazalkovým pestem. Lilky opečeme z obou stran na pánvi a nakonec přidáme plátek mozarelly. Podlijeme hotovou omáčkou a necháme zapéct ve vyhřáté troubě na 180 ºC (cca 10 minut). Podáváme např. s bramborovo-chřestovým nákypem s mrkvovou pěnou nebo s bramborovou kaší.
Celozrnný perník se sójovým mlékem, lesním ovocem a mátou
celozrnná mouka 400 g
bio třtinový cukr 200 g
sójové mléko 250 ml
slunečnicový olej 100 ml
kakao 1 polévková lžíce
kypřící prášek bez fosfátů 20 g
med 3 lžíce
perníkové koření
lesní ovoce 200 g
čerstvá máta
Do mouky, cukru a kakaa v misce přiléváme pomalu za stálého míchání sójové mléko. Přidáme olej, kypřící prášek, perníkové koření a 3 lžíce medu. Vše důkladně promícháme a hotovou směs vlijeme na předem vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě 35 minut na 180 ºC. Při servírování zdobíme perník horkým lesním ovocem a snítkou máty.