reklama

Lepší už nenajdete. Toto jsou nejoblíbenější recepty na vánočku podle čtenářů

Máslová vánočka

Ingredience

těsto

  • 0.5 lžičky soli 
  • 20 dkg másla
  • 3 žloutky
  • 0.5 l mléka
  • 10 dkg rozinek
  • 2 citrony
  • 42 g droždí 
  • 20 dkg cukru krupice 
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kg hladké mouky
  • 10 dkg loupaných mandlí

na potření

  • 1 vejce


na ozdobu

  • 5 dkg mandlových plátků

Zdroj: vaření.cz

Postup

  1. Z droždí, trochy mléka a lžičky cukru uděláme kvásek.
  2. Do mísy dáme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru ze 2 citronů.
  3. Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky, kvásek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zaděláme těsto.
  4. Nakonec zapracujeme rozinky a mandle.
  5. Těsto necháme hodinu na teplém místě pod utěrkou vykynout.
  6. Po vykynutí rozdělíme těsto na tolik dílů, z kolika copů budeme vánočku plést.
  7. Z dílů uděláme bochánky, které necháme půl hodiny kynout.
  8. Pak z bochánků vyválíme copy, upleteme vánočku a opět necháme dobře vykynout.
  9. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct.
  10. Máslovou vánočku pečeme 45 minut na 180 °C a nakonec pocukrujeme. Z tohoto množství peču 4 menší vánočky, každou ze 6 copů. Máslovou vánočku podáváme na sváteční stůl.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama