Masové příkrmy: 5 nejlepších receptů pro vaše děti
Králičí, krůtí, jehněčí, kuřecí, telecí maso... Z toho prostě nemůže být špatné jídlo. Však také malým dětem patří do pusinky jen to nejlepší. Nabízíme vám pět krásných receptů na masové přílohy.
Králičí, krůtí, jehněčí, kuřecí, telecí maso... Z toho prostě nemůže být špatné jídlo. Však také malým dětem patří do pusinky jen to nejlepší.
Nabízíme vám pět krásných receptů na masové příkrmy, kterými pokryjete batolecí jídelníček už od půl roku věku. S nimi dítěti nebudou chybět živiny, vitaminy ani minerály.
Vařené králičí s bramborem a mrkví
- Suroviny: králičí maso, mrkev, brambory (všeho přibližně stejně), máslo
- Postup: Maso omyjte, nakrájejte na kousky 1×1 cm a dejte vařit. Omyjte brambory a mrkev, oškrábejte je. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, brambory nakrájejte na kostičky 2×2 cm a ještě jednou propláchněte. Počkejte, až bude maso poloměkké, potom přidejte zeleninu a máslo a vařte do měkka. Slijte část vody tak, abyste mohli suroviny ve zbylé tekutině rozmixovat nebo rozmačkat na kaši. Pokud bude kaši třeba rozředit, použijte na to kojenecké mléko.
- Věk: od 6. měsíce
Čtěte také: Co mají děti nejraději k jídlu - a jak je to odnaučit
Vařené krůtí s bramborem a cuketou
- Suroviny: krůtí maso, cuketa, brambory (všeho přibližně stejně), máslo
- Postup: Maso omyjte, nakrájejte na kousky 1×1 cm a dejte vařit. Omyjte brambory a cuketu, oškrábejte brambory a oloupejte cuketu. Zeleninu nakrájejte na kostičky 2×2 cm a ještě jednou propláchněte. Počkejte, až bude maso poloměkké, potom přidejte zeleninu a máslo a vařte do měkka. Slijte část vody tak, abyste mohli suroviny ve zbylé tekutině rozmixovat nebo rozmačkat na kaši. Pokud bude kaši třeba rozředit, použijte na to kojenecké mléko.
- Věk: od 6. měsíce
Dušené jehněčí s bramborem, mrkví a hráškem
- Suroviny: jehněčí maso, brambory, mrkev, hrášek (zhruba ve stejném poměru), máslo
- Postup: Maso omyjte, nakrájejte na kousky 1×1 cm. Osmahněte je krátce na lžičce másla, podlijte vodou a nechte dusit. Omyjte brambory a mrkev, oškrábejte je. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, brambory nakrájejte na kostičky 2×2 cm a ještě jednou propláchněte. Propláchněte i hrášek. Počkejte, až bude maso poloměkké, potom přidejte zeleninu a máslo a vařte do měkka. Slijte část vody tak, abyste mohli suroviny ve zbylé tekutině rozmixovat nebo rozmačkat na kaši. Pokud bude kaši třeba rozředit, použijte na to kojenecké mléko.
- Věk: od 8. měsíce
Vařené kuřecí s rýží, špenátem a mrkví
- Suroviny: kuřecí maso, mrkev, rýže (zhruba ve stejném poměru), pár špenátových listů, máslo
- Postup: Maso omyjte, nakrájejte na kousky 1×1 cm a dejte vařit. Omyjte mrkev, oškrábejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte k masu. Špenátové listy omyjte, odstraňte z nich řapíky, natrhejte samotné listy na menší kousky a přidejte do hrnce s kouskem másla. Vařte do měkka a mezitím si uvařte rýži. Pokud bude třeba, slijte vodu. Hotové maso se zeleninou rozmixujte nebo rozmačkejte a smíchejte s rýží.
- Věk: od 8. měsíce
Dušené telecí s bramborem, rajčaty a zelenými fazolkami
- Suroviny: telecí maso, brambory, zralá rajčata, zelené fazolky (zhruba ve stejném poměru), máslo, špetka mletého kmínu
- Postup: Maso omyjte, nakrájejte na kousky 1×1 cm. Osmahněte je krátce na lžičce másla, podlijte vodou, přidejte kmín a nechte dusit. Omyjte brambory, oškrábejte je, nakrájejte na kostičky 2×2 cm a ještě jednou propláchněte. Omytá rajčata spařte na minutku horkou vodou, potom zchlaďte ve studené, oloupejte a nakrájejte na drobno. Zelené fazolky omyjte a nakrájejte na centimetrové kousky. Přidejte zeleninu k masu a vše uvařte do měkka. Slijte část vody tak, abyste mohli suroviny ve zbylé tekutině rozmixovat nebo rozmačkat na kaši. Pokud bude kaši třeba rozředit, použijte na to kojenecké mléko.
- Věk: od 10. měsíce
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak účinně zbavit dítě vztekání: Opravdu to funguje!