Jídelníček z melounu: Zhubnete aspoň kilo za den!
Melouny se nejčastěji konzumují syrové jako dětská svačinka. My z nich ale dokážeme připravit celé menu od předkrmu přes hlavní chod po dezert.
Melouny se nejčastěji konzumují syrové jako zdravá a chutná dětská svačinka. My z nich ale dokážeme připravit celé menu od předkrmu přes hlavní chod po dezert!
Vaše dítě bude nadšené. Pochutnají si i dospělí. A maminčině postavě to prospěje. Použijeme melouny Bouquet, v nichž jsou pouze nedozrálá bílá minisemínka. Cena se pohybuje mezi 34 Kč/kg a 12 Kč/kg podle sezóny.
Doporučujeme: Recept: Osvěžující melounová bowle! Super na party!
Meloun je přímo nabitý vitamíny. Obsahuje vitamín A, C, B6, draslík, lykopen (červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem), zato nemá žádné tuky ani cholesterol. Navíc ho tvoří více než 90 % vody. Melouny jsou také velkým pomocníkem při vyrovnávání optimálního pH v organismu.
Začneme přípravou čerstvé melounové limonády.
Melounová limonáda (1,5 l)
Suroviny:
- 4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1,5 l studené vody, může být i perlivá
Postup: Meloun a cukr vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. Limonádu nechte vychladit a servírujte s ledem.
Předkrm: Melounové caprese
Suroviny:
- červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet
- mozzarella
- čerstvá bazalka nebo meduňka
- olivový olej
- balzamiko
Postup: Kulatou formičkou vykrájejte z melounu a mozzarelly kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládejte na talíř, dokud nebude plný. Na závěr nezapomeňte ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami.
Hlavní chod: Kuřecí kari s melounem
Suroviny:
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 polévková lžíci sójové omáčky
- 1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
- 1/2 čajové lžičky jemného kari
- 1/4 šálku nakládaných okurek
- 6 plátků bezpeckového melounu
- čerstvou petrželovou nať na ozdobu
Postup: Nejprve dejte marinovat maso. Kuřecí prsa uložte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Dobře uzavřete a nechte v lednici marinovat 30 minut až 2 hodiny. Kuře dejte na gril nebo osmažte, dokud není hotové. Uchovejte ho v teple.
Čtěte také: Melounové recepty: Jak poznáte, že je zralý?
Smíchejte majonézu, kari a nadrobno nakrájené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Kuře naporcujte na plátky a naaranžujte je na meloun. Na závěr ho polijte omáčkou z jogurtu a posypte trochou nakrájené petrželky. Jako příloha jsou ideální nové brambory.
Salát z melounu
Suroviny:
- rukola
- červená cibule
- olivový olej
- balzamiko
- sůl, pepř
Postup: Okurku nakrájejte na velmi tenké plátky, cibuli na kolečka. Z melounu vykrájejte kuličky. Pokud spěcháte, budou stačit plátky. Všechno naskládejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr podle chuti přidejte sůl a pepř.
Dezert: Melounový cheesecake
Suroviny na korpus:
- 100 g rozpuštěného másla
- 50 g mletých mandlí
- 350 g máslových sušenek
Suroviny na náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 140 g moučkového nebo třtinového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- želatinový ztužovač
- 100 ml melounové šťávy
Suroviny na ozdobu:
- bezpeckový meloun
- dortová želatina
Postup: Začněte přípravou korpusu. Máslové sušenky v mikrotenovém sáčku rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso a promíchejte je s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, naplňte směsí a důkladně přimáčkněte. Nechte vychladit v lednici. Zatímco se korpus chladí, připravte si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému, do kterého přimíchejte želatinový ztužovač - místo vody použijte melounovou šťávu.
Touto náplní potřete sušenkový základ. Dort nechte ztuhnout v ledničce. Pak si podle návodu připravte želatinu. Dort ozdobte vykrájenými kuličkami z Bouquet melounu. Následně povrch zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout ideálně přes noc v ledničce. Podávejte vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.
zdroj: nejlepsimelouny.cz, BOUQUETovoce / Facebook
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Melounové recepty: Zkuste předkrm, oběd, dezert i drink
Meloun funguje jako viagra. Zkusíte to?
Žralok jí ukousl ruku. Žije dál a porodila syna