reklama

Jídelníček z melounu: Zhubnete aspoň kilo za den!

Melouny se nejčastěji konzumují syrové jako dětská svačinka. My z nich ale dokážeme připravit celé menu od předkrmu přes hlavní chod po dezert.

Foto: nejlepsimelouny.cz

Melouny se nejčastěji konzumují syrové jako zdravá a chutná dětská svačinka. My z nich ale dokážeme připravit celé menu od předkrmu přes hlavní chod po dezert!

Vaše dítě bude nadšené. Pochutnají si i dospělí. A maminčině postavě to prospěje. Použijeme melouny Bouquet, v nichž jsou pouze nedozrálá bílá minisemínka. Cena se pohybuje mezi 34 Kč/kg a 12 Kč/kg podle sezóny.

Doporučujeme: Recept: Osvěžující melounová bowle! Super na party!

Meloun je přímo nabitý vitamíny. Obsahuje vitamín A, C, B6, draslík, lykopen (červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem), zato nemá žádné tuky ani cholesterol. Navíc ho tvoří více než 90 % vody. Melouny jsou také velkým pomocníkem při vyrovnávání optimálního pH v organismu.

Začneme přípravou čerstvé melounové limonády.

Melounová limonáda (1,5 l)

Suroviny:

  • 4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1,5 l studené vody, může být i perlivá

Postup: Meloun a cukr vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. Limonádu nechte vychladit a servírujte s ledem.

Předkrm: Melounové caprese

Suroviny:

  • červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet
  • mozzarella
  • čerstvá bazalka nebo meduňka
  • olivový olej
  • balzamiko

Postup: Kulatou formičkou vykrájejte z  melounu a mozzarelly kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládejte na talíř, dokud nebude plný. Na závěr nezapomeňte ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami.

Hlavní chod: Kuřecí kari s melounem

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíci sójové omáčky
  • 1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
  • 1/2 čajové lžičky jemného kari
  • 1/4 šálku nakládaných okurek
  • 6 plátků bezpeckového melounu
  • čerstvou petrželovou nať na ozdobu

Postup: Nejprve dejte marinovat maso. Kuřecí prsa uložte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Dobře uzavřete a nechte v lednici marinovat 30 minut až 2 hodiny. Kuře dejte na gril nebo osmažte, dokud není hotové. Uchovejte ho v teple.

Čtěte také: Melounové recepty: Jak poznáte, že je zralý?

Smíchejte majonézu, kari a nadrobno nakrájené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Kuře naporcujte na plátky a naaranžujte je na meloun. Na závěr ho polijte omáčkou z jogurtu a posypte trochou nakrájené petrželky. Jako příloha jsou ideální nové brambory.

Salát z melounu

Suroviny:

  • rukola
  • červená cibule
  • olivový olej
  • balzamiko
  • sůl, pepř

Postup: Okurku nakrájejte na velmi tenké plátky, cibuli na kolečka. Z melounu vykrájejte kuličky. Pokud spěcháte, budou stačit plátky. Všechno naskládejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr podle chuti přidejte sůl a pepř.

Dezert: Melounový cheesecake

Suroviny na korpus:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 50 g mletých mandlí
  • 350 g máslových sušenek

Suroviny na náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 140 g moučkového nebo třtinového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • želatinový ztužovač
  • 100 ml melounové šťávy

Suroviny na ozdobu:

  • bezpeckový meloun
  • dortová želatina

Postup: Začněte přípravou korpusu. Máslové sušenky v mikrotenovém sáčku rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso a promíchejte je s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem, naplňte směsí a důkladně přimáčkněte. Nechte vychladit v lednici. Zatímco se korpus chladí, připravte si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému, do kterého přimíchejte želatinový ztužovač - místo vody použijte melounovou šťávu.

Touto náplní potřete sušenkový základ. Dort nechte ztuhnout v ledničce. Pak si podle návodu připravte želatinu. Dort ozdobte vykrájenými kuličkami z Bouquet melounu. Následně povrch zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout ideálně přes noc v ledničce. Podávejte vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.

zdroj: nejlepsimelouny.cz, BOUQUETovoce / Facebook

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Melounové recepty: Zkuste předkrm, oběd, dezert i drink

Meloun funguje jako viagra. Zkusíte to?

Žralok jí ukousl ruku. Žije dál a porodila syna

reklama
reklama
reklama