Dobré a levné cukrárny? Našli jsme je pro vás!
Nebo spíš pro vaše děti. Ty totiž sladkosti milují, a tak určitě neuděláte chybu, když je čas od času vezmete za odměnu do cukrárny. Vytipovali jsme pro vás takové, co nabízejí zákusky s máslovými krémy, šlehačkou od opravdické krávy a vanilkou, případně dorty, které mají v korpusu med od včelaře a jako zdobení pravý mandlový marcipán.
Nebo spíš pro vaše děti. Ty totiž sladkosti milují, a tak určitě neuděláte chybu, když je čas od času vezmete za odměnu do cukrárny.
Vyhněte se ale místům, kde vám nabídnou zákusky plněné přeslazenými rostlinnými tuky nebo oschlé chlebíčky! Dnes už jde najít cukrárny, jež dbají na čerstvost a kvalitu. Takové, co nabízejí zákusky s máslovými krémy, šlehačkou od opravdické krávy a vanilkou, nikoli umělým vanilinem, případně dorty, které mají v korpusu med od včelaře a jako zdobení pravý mandlový marcipán. Pár takových cukráren v Praze a v Brně jsme pro vás vytipovali.
Poslali vás do háje? Jděte raději k Hájkům!
Tam si spravíte náladu. Není to úplně klasické posezení: pokud čekáte pohodlná křesílka, soukromí oddělených boxů a poklidné nedělní odpoledne, budete zklamáni.
V interiérech firmy Hájek & Hájková převládá barevný plast, okolo vás proudí davy lidí a trpíte nedostatkem místa jako ve fastfoodu. Přesto vřele doporučujeme, protože nabízený sortiment vám nepohodlí plně vyhradí. Díky vlastní cukrářské výrobně (možná by vás překvapilo, že sídlí v bývalém protiatomovém krytu) nabízejí cukrárny Hájkových úctyhodný výběr kvalitních zákusků všeho druhu od dortů přes zmrzlinu, poháry, mléčné koktejly a sorbety až ke chlebíčkům a docela slušné kávě.
Možná to není úplně "vysoká" cukrařina, ale každopádně velmi dobrý standard. Třeba takový dort Royal s křupinkami je vysloveně povedený. Kvalifikovaní prodavači obsluhují za pultem bleskově a jsou příjemní, oschlé zboží se každý večer vyhazuje. Ročně přijdou vniveč potraviny za čtyři miliony korun, jen aby firma dostála své tradici kvality.
Cukrárny manželů Hájkových majdete hned na několika místech. V centru Prahy v ulici Havlíčkově a pasáži ve Vodičkově ulici (doporučujeme jen pro případ, že si zákusky odnesete, v létě třeba do parku ve vnitrobloku za pasáží, je zde totiž opravdu třeskutý nával), dále v Praze 3, 4, 8 a kousek za Prahou v Dobřejovicích a v Černošicích.
Dali byste si dort za 3 miliony korun? Takhle vypadá!
Erhartova cukrárna: bezmála 75 let
Podobnou tradici, vlastní výrobnu (přímo pod cukrárnou) a kvalitu, ale také problémy s pohodlím zákazníků má i další proslulé sladké místo: Erhartova cukrárna na Letné v Praze 7.
Vznikla v přízemí paláce Letná v roce 1937. Je postavena ve stylu funkcionalismu, a také tak rekonstruována včetně části původního interiéru, jehož prvky jsou památkově chráněné. Hosté zde sedí na židlích, které mají vlastní evidenční číslo na ministerstvu kultury, tento fakt jim ovšem moc nepomůže vyrovnat se s nedostatkem místa a soukromí. Nával lidí je zde pravidlem a zejména v prostoru u vitrín se dá stěží udělat krok. Místní obsluhu - ani kávu - si navíc návštěvníci moc nechválí. Přesto si k Erhartovi zajděte, ať už na Letnou nebo do nedávno zřízené vinohradské pobočky!
Sladkosti ručně vyráběné podle starých receptur českých, německých, rakouských, francouzských i italských mistrů cukrářů totiž opravdu stojí za to. Nepřeberná záplava zahrnuje cukrářské pečivo, zákusky a dorty včetně uměleckých „speciálů", zmrzlinu i mléčné koktejly, to vše skvělé kvality. Jako výchozí suroviny slouží máslo, živočišná šlehačka z Itálie, pravý mandlový marcipán a vanilka, med od včelaře z Vysočiny...
K vyhlášeným místním specialitám patří hruškový dort se skořicí, trubičky z vinného těsta plněné sýrem ricotta, francouzský dort Profiterol z odpalovaného těsta plněného šlehačkou, který je politý kvalitní hořkou nebo bílou čokoládou. Chybu ovšem neuděláte ani volbou klasiky: laskonky, větrníky a kremrole jsou tu také skvělé.
Písecká cukrárna: levná a výborná
Přijdou vám ceny u Hájků či u Erharta trochu vysoké? Po pravdě - trochu vyšší jsou, i když cena odpovídá kvalitě. Lze ovšem najít i srovnatelnou kvalitu za ceny o třetinu až polovinu nižší. Nabízí ji jihočeská Cukrárna Emil Gaigher, která v Praze prodává pod názvem Písecká cukrárna.
Písecká cukrárna se pyšní certifikátem kvality, takže u ní máte jistotu, že šlehačkové zákusky obsahují pravou šlehačku z jihočeské smetany a medový perník je z pravého včelího medu. Sladkosti se pečou a vyrábějí podle tradičních receptur a stabilizátory v nich rozhodně nejsou. Není divu, že Cukrárna Emil Gaigher zásobuje skoro celé jižní Čechy a v metropoli má v současné době hned 3 pobočky, dvě v Praze 5 a jednu v Praze 7. Kdo máte cestu před Smíchov, zkuste zamířit pod žlutý baldachýn - ale pozor, je to návykové!
My bychom vám doporučili českou klasiku: griliášovou trubičku, koňakovou špičku, kokosku, marokánku, laskonku, indiánka či kremroli, vše 12 Kč za kus. V nabídce nechybí ani minizákusky (do 7 Kč) a větrník (17 Kč), klasické řezy a dorty všeho druhu od svatebních přes firemní po narozeninové, zákusky pro diabetiky nebo produktová řada Natural, která obsahuje výhradně přírodní suroviny rostlinného původu.
Sladká nuda v Brně
A abychom nezůstávali jen v metropoli, vydejme se na Moravu, konkrétně do Brna. Místní si sice trochu stěžují, že tu moc dobrých klasických cukráren nenajdete, avšak alespoň dva tipy vám dáme.
Jedním z nich je kavárna Aida v Kozí ulici. Pomalejší a ne moc pořádnou obsluhu zcela vyrovnají vitríny plné výborných zákusků (od 35 Kč výš), nabídka ovocných či zmrzlinových pohárů, palačinky a vynikající Espresso za 30 Kč. Otevřeno mají po celý týden včetně víkendů.
A komu by přišly ceny vyšší, může zamířit do cukrářství a pernikářství Pusinka na Králově Poli nebo do jeho pobočky u Mendlova náměstí. Vzniklo v roce 1992 a paní majitelka Jarmila Křížová je členkou Společenstva cukrářů ČR. Specialitou firmy jsou dorty na počkání, které vám tu dozdobí vlastním jménem či jiným nápisem do deseti minut, a speciální dorty - malá sochařská díla v podobě zvířátek, autíček, panenek... ceny zákusků jsou velmi vstřícné: žloutkový věneček 14 Kč, větrník 18 Kč, pařížská špička 21 Kč, laskonka 12 Kč - a vše výborné.
Zaujaly vás naše tipy, nebo vám v nich chyběl třeba váš oblíbený podnik? Máte s těmito cukrárnami své vlastní zkušenosti? Jsou dobré, nebo špatné? Doporučili byste ještě nějaké jiné cukrárny? O tom všem můžete diskutovat pod článkem.
zdroj: praha-levne.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Čtyřleté modelky? Vypadají jako luxusní prostitutky
Když je manžel psychopat: Příběh, ze kterého mrazí
Svíčky: Intimní svítidla pro hezké chvíle