Čím se zahřát? 3 netradiční horké nápoje s bylinkami
Pojďte si dát některý z netradičních horkých nápojů s bylinkami, které v zimě zaručeně zahřejí.
Zatímco venku klesá teplota pod nulu, lidské tělo automaticky produkuje víc tepla, a chrání tak organismus před mrazem. A termoregulace se dá ještě úspěšně podpořit.
Tělo získá teplo také z horkého nápoje, jenž snižuje vnitřní chlad. Kromě toho čistí organismus a působí blahodárně na celkové zdraví. Když se navíc zkombinuje s bylinkami, vznikne zdravý nápoj, který zahřeje.
Nabízíme vám tři netradiční recepty, které vás spolehlivě zahřejí.
Cascara: Káva, šípek, med
Za nápojem s exotickým názvem Cascara se skrývá dlouholetá historie. Je známý již od 9. století, kdy jej poprvé popíjeli obyvatelé Jemenu. Cascara je také prvním druhem nápoje, na jehož přípravu se používaly kávové bobule. Jeho výroba se však od běžné kávy liší.
Čtěte také: Horké nápoje, které zahřejí tělo i duši
Nejdříve se totiž sklidí kávová třešeň a oddělí jádra od dužiny, která se usuší. Poté se sušené kávové slupky se zalijí horkou vodou a nechají vylouhovat. Zatímco před zalitím voní Cascara po kávě a tabáku, po vylouhování její vůně připomíná spíše šípkový čaj, ovšem s množstvím kofeinu odpovídajícím kávě.
Ať už považujete Cascaru za kávu nebo za čaj, jedno je jisté: V obou případech má pozitivní účinky na tělo. Obsahuje totiž vitaminy a antioxidanty, které tělu prospívají zejména v zimním období plném chorob a onemocnění.
"Cascaru lze ochutit bylinkovým medem, případně doplnit chu´t plody šípkové růže, jejichž vůni se v ní odráží. Šípek je bohatý na řadu vitaminů, takže posíluje obranyschopnost organismu. Příznivě také ovlivňuje dýchací systém, což oceníme při obvyklé zimní rýmě," radí česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.
Javorový drink s plátkem pomeranče
Kromě čajů jsou v zimě populární i horké nealkoholické nápoje nejrůznějších příchutí. V restauracích, na tržištích či u lyžařských areálů se prodávají horké nápoje z džusů či šťáv klasických chutí, jako jsou jablko, hruška či brusinka.
Horký nápoj v netradičním bylinkovém pojetí však lze vykouzlit i doma. Stačí smíchat výtažek z javorové mízy se směsí aromatického koření dle vlastní chuti a zalít horkou vodou. Plátky citrusů, ať už citronu nebo pomeranče, pak nápoj dochutí o vitaminovou svěžest.
Doporučujeme: Nakupujeme jídlo pro děti. Co dát do košíku a co nikdy?
"Javor patří mezi antioxidanty. Působí proti nasycení žluči cholesterolem, což zpomaluje srážení žlučových usazenin. Pomáhá také odstranit kameny z močového měchýře, je účinný při ateroskleróze a má blahodárný účinek na potíže spojené s trombózou. Kromě toho snižuje množství cukru v krvi, zmírňuje bolesti hlavy a působí protivirově," vysvětluje Jarmila Podhorná.
Nealko punč s bylinkovým medem
V mrazivém počasí je lepší vyhnout se alkoholu. Ten sice rozproudí krev do pokožky, což navozuje pocit zahřátí, ovšem na úkor vnitřní teploty těla. Daleko lepší je zvolit nealko vyriantu punče, která podpoří přirozenou termoregulaci a nebrání ve vytváření ochranných štítů proti mrazu.
Odšťavníme citrusové plody jako pomeranč, pomelo nebo grapefruit. Do 2 až 3 litrů šťávy přidáme nakrájené kousky čerstvého ovoce, sklenici vody s punčovým kořením a necháme přejít varem. Vaří se zhruba 10 až 15 minut. Osladit můžete medem, který působí jako přírodní antibiotikum: Ničí bakterie, léčí dýchací cesty a posiluje imunitu.
Tak co, nemáte chuť začít žít zdravě? S horkými bylinkovými nápoji máte vykročeno správnou cestou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Lžička mi krade jídlo aneb Tohle já jíst nebudu!
Lékaři už vzdali boj, miminko ožilo mámě v náručí
9 jídel proti stresu: Funguje to!