500 g celozrnné hladké pšeničné mouky + 1 lžíce do kvásku
70 g třtinového cukru + 1 lžíce do kvásku
200 ml mléka
70 g másla
2 žloutky
špetka soli
na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z ¼ citronu
vejce na potření
med na potření
Postup
Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. Použít můžete i vlastní kvásek, který jste si připravili předem.
V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru.
Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45-60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
Těsto rozdělte na cca 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při cca 180 stupních 20 minut.