reklama

Velikonoční recepty: Vyzkoušejte zdravější varianty a nezapomeňte na bylinky

Ořechový mazanec

  • 250 ml mléko
  • 100 g cukr třtinový přírodní
  • 300 g mouka pšeničná bílá hladká (například Bio Probio)
  • 40 g droždí nebo vlastní kvásek
  • 300 g mouka pšeničná celozrnná (například Bio Probio)
  • 3 vejce
  • 1 špetka sůl mořská jemná Biosal
  • 1 špetka muškátový oříšek mletý
  • 1 lžíce citronová kůra
  • 120 g máslo
  • 60 g rozinek
  • 60 g vlašské ořechy
  • 40 g mandle celé

Postup

  1. Do 3 lžic vlažného mléka rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a nechte na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Nebo případně použijte vlastní domácí kvásek.
  2. Mouku smíchejte s cukrem a přidejte žloutky rozšlehané se špetkou soli, špetkou mletého muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte v pevné těsto. Při hnětení těsta přidávejte mléko postupně, dle potřeby.
  3. Těsto zakryjte a nechte 2 hodiny kynout. Během této doby ho dvakrát promíchejte vařečkou, aby se provzdušnilo.
  4. Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a na hrubo nasekané ořechy.
  5. Z těsta vytvarujte bochánek a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě chvíli nakynout.
  6. Poté ho potřete bílkem a posypte oloupanými nasekanými mandlemi.
  7. Vrch mazance nařízněte křížem a pečte prvních 10 minut na 220 °C a dalších 40 minut pozvolna dopékejte na 150 °C.

Náš tip: Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama