Ořechový mazanec
- 250 ml mléko
- 100 g cukr třtinový přírodní
- 300 g mouka pšeničná bílá hladká (například Bio Probio)
- 40 g droždí nebo vlastní kvásek
- 300 g mouka pšeničná celozrnná (například Bio Probio)
- 3 vejce
- 1 špetka sůl mořská jemná Biosal
- 1 špetka muškátový oříšek mletý
- 1 lžíce citronová kůra
- 120 g máslo
- 60 g rozinek
- 60 g vlašské ořechy
- 40 g mandle celé
Postup
- Do 3 lžic vlažného mléka rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a nechte na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Nebo případně použijte vlastní domácí kvásek.
- Mouku smíchejte s cukrem a přidejte žloutky rozšlehané se špetkou soli, špetkou mletého muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte v pevné těsto. Při hnětení těsta přidávejte mléko postupně, dle potřeby.
- Těsto zakryjte a nechte 2 hodiny kynout. Během této doby ho dvakrát promíchejte vařečkou, aby se provzdušnilo.
- Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a na hrubo nasekané ořechy.
- Z těsta vytvarujte bochánek a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě chvíli nakynout.
- Poté ho potřete bílkem a posypte oloupanými nasekanými mandlemi.
- Vrch mazance nařízněte křížem a pečte prvních 10 minut na 220 °C a dalších 40 minut pozvolna dopékejte na 150 °C.
Náš tip: Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.