reklama

Palačinky s mletým masem a tuňákový casserole: Zahřejte se v zimě zapékanými recepty

Hovězí shepherd’s pie s batáty (4 porce)

Ingredience:

  • 1,1 l vody
  • 440 g syrových batát (oloupaných a nakrájených na kostky o velikosti 2 cm)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 120 g bílé cibule (nakrájené najemno)
  • 350 g mletého hovězího masa (10 % tuku)
  • 100 g celeru (nakrájeného na kostičky o velikosti 0,5 cm)
  • 1 lžíce kečupu bez přidaného cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 140 ml polotučného mléka
  • 20 g másla
  • 1 menší hrst čerstvého koriandru (nasekaného nahrubo)
  • sůl

Postup:

  1. Pod pokličkou uvařte batáty - 15-17 minut.
  2. Než se batáty uvaří, připravte si masovou směs. Ve větší pánvi si rozpalte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 3-4 minuty na středním plameni.
  3. Následně do pánve přidejte mleté maso a nakrájený celer a vše opékejte další 4 minuty za občasného promíchání.
  4. Do pánve přidejte kečup, sójovou omáčku, javorový sirup, sušený česnek, mletou papriku, římský kmín, 100 ml vody a sůl, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte dusit 5 minut na středním plameni.
  5. Až se dovaří batáty, sceďte je a vraťte zpět do hrnce. Následně k nim přidejte mléko, máslo a sůl a pomocí šťouchadla celý obsah hrnce rozšťouchejte na hrubší pyré.
  6. Předehřejte si troubu na 190 °C a připravte si menší zapékací mísu (20 cm × 30 cm), do které přemístěte dušenou masovou směs z pánve.
  7. Na masovou směs následně rovnoměrně navrstvěte připravené batátové pyré, vložte mísu do předehřáté trouby a pečte 15-17 minut při 190-195 °C.
  8. Zapečenou směs posypte nasekaným koriandrem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama