reklama

Zapečený patizon: UFO v kuchyni, do kterého se s chutí zakousnete

Má pověst podivně tvarované zeleniny, přitom jde o odrůdu tykve obecné. A velkou službu vám udělá v kuchyni: je úžasně chutný, zvládne se stát součástí vaší gurmánské fantazie a tělu dodá dostatek živin.

Foto: Archiv PR

V kuchyních se taková zelenina, jako je právě patizon, často nevidí. Jenže tato netradičně tvarovaná zelenina, která pro svůj vzhled sklidila hned několik přezdívek - například UFO -, není nic jiného než odrůda tykve obecné. A proč se tomuto plodu ze zahrádky nevyhýbat? Je obzvlášť výživný, chutný a také účinný při redukční dietě.

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích - žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.

Pokud nedisponujete vlastní zahrádkou, kde byste právě patizon či další zeleninu sklidili, vsaďte na kvalitní bio produkty z lokálních ekologických farem. Takové kousky nebudou obsahovat stopy průmyslových hnojiv a umělých postřiků, a tak je ani nemusíte loupat. Alternativu naleznete i v obchodech, kde biozeleninu poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu bez chemie, která splňuje podmínky ekologické produkce.

A co s patizonem v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka. Vyzkoušet ale můžete rychlý zapékaný patizon, který se hodí jako lehký oběd nebo večeře.

Zapékaný patizon s parmezánem

Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, s jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.

Evropské označení biopotravin

Evropské označení biopotravin

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Ingredience

  • 3 bio patizony 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 2 bio rajčata
  • 100 g bio slaniny
  • 250 g bio parmezánu
  • 2 bio vejce
  • bio bazalka
  • sůl a bio pepř
  • bio olivový olej
Národní označení biopotravin

Národní označení biopotravin

Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Postup

  1. Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící.
  2. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu.  Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou.
  3. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem.
  4. Takto připravené patizony přikryjeme patizonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.

Více informací na www.myjsmebio.cz.

Müllerova vila ve Střešovicích je světový unikát. Bez Masaryka by možná nevznikla | Video: TV Architect
reklama
reklama
reklama