Dezert nebo snídaně: Ječný lívancový dortík se zeleným ječmenem
Ingredience
250 g celozrnné ječné mouky (například PROBIO)
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička soli
500 ml podmáslí
2 vejce
Krém
150 g sýru mascarpone
150 g čerstvého krémového sýru typu Lučina
50 ml smetany ke šlehání
50 g nastrouhaného parmezánu
1 stroužek česneku
2 lžičky zeleného ječmene
Postup
V míse střední velikosti smícháme postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne palačinkové těsto.
Pomocí naběračky lijeme přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje a usmažíme přibližně sedm ječných palačinek, které klademe jednu na druhou a necháme vychladnout.
Mezitím si uděláme krém. V míse vyšleháme krémové sýry, smetanu, přidáme parmezán a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme zelený ječmen (můžeme jej nahradit půlkou avokáda).
Světle zeleným krémem mažeme jednotlivé palačinky a skládáme na sebe. Zbytkem krému pomažeme povrch a boky. Povrch ozdobíme dle fantazie zeleninou, salátovými lístky.