Svatomartinské koláče
Co budete potřebovat na těsto:
- 200 ml mléka
- 70 g cukru krupice
- 75 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
Suroviny na makovou náplň:
- 200 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce povidel
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky skořice
Suroviny na tvarohovou náplň:
- 500 g tučného měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 sáček vanilkového pudinku
- cukr podle chuti
Drobenka:
- 200 g hladké mouky
- 180 g cukru krupice
- 100 g másla
Na dokončení:
- 1 vejce na potření okrajů
- cukr moučka na posypání
Postup
- Připravte kvásek. Do misky vlijte 100 ml teplejšího mléka, přisypte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí. Nechte 10-15 minut vzejít. Ve větší míse promíchejte mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a zbylé mléko. Nakonec vlijte kvásek a zpracujte do vláčného těsta. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V menší misce prsty promíchejte suroviny na drobenku.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dvě části, prohněťte a vyválejte tenké placky. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 20 minut odležet.
- Na makovou náplň přiveďte mléko k varu, vsypte mák s cukrem a 10 minut na mírném ohni vařte. Nakonec dochuťte skořicí, povidly a rumem.
- Pro náplň z tvarohu promíchejte v míse tvaroh, vejce, vanilkový extrakt a pudink.
- Vnitřek koláče vymažte křížem polevami nebo udělejte jeden koláč makový a druhý tvarohový. Posypte drobenkou, ozdobte mandlemi, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 20 minut.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.