reklama

Tradiční recepty ze svatomartinského menu: kaldoun nebo lokše

Svatomartinské koláče

Co budete potřebovat na těsto:

  • 200 ml mléka
  • 70 g cukru krupice
  • 75 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 200 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Suroviny na makovou náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky skořice

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 500 g tučného měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti

Drobenka:

  • 200 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g másla

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření okrajů
  • cukr moučka na posypání

Postup

  1. Připravte kvásek. Do misky vlijte 100 ml teplejšího mléka, přisypte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí. Nechte 10-15 minut vzejít. Ve větší míse promíchejte mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a zbylé mléko. Nakonec vlijte kvásek a zpracujte do vláčného těsta. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C.
  3. V menší misce prsty promíchejte suroviny na drobenku.
  4. Plech vyložte pečicím papírem.
  5. Těsto rozdělte na dvě části, prohněťte a vyválejte tenké placky. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 20 minut odležet.
  6. Na makovou náplň přiveďte mléko k varu, vsypte mák s cukrem a 10 minut na mírném ohni vařte. Nakonec dochuťte skořicí, povidly a rumem.
  7. Pro náplň z tvarohu promíchejte v míse tvaroh, vejce, vanilkový extrakt a pudink.
  8. Vnitřek koláče vymažte křížem polevami nebo udělejte jeden koláč makový a druhý tvarohový. Posypte drobenkou, ozdobte mandlemi, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 20 minut.
  9. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama