Konfitované husí stehno se zelím a bramborovými šiškami
Co budete potřebovat:
Příloha
500 g moučných brambor
100 g hrubé mouky
lžíce solamylu
lžíce sádla
vejce
80 g dětská krupičky
lžička soli
Maso
4 husí stehna
2 lžičky soli
lžíce čerstvého tymiánu
1,5 kg sádlo
pepř dle chuti
kmín drcený 1 lžička
Zelí
640 g bílého zelí Znojmia
jedna brambora
jedna cibule
lžíce sádla
Postup
Husí stehna posypejte solí, pepřem a tymiánem. Poté zabalte do igelitové potravinářské fólie a nechte 24 hodin odležet v chladu. Den předem si také uvařte brambory ve slupce na výrobu přílohových šišek.
Marinovaná stehna vybalte z fólie a setřete lístky tymiánu. Vložte do kastrolu nebo hlubšího pekáče a zalijte dostatečným množstvím rozpuštěného sádla (vepřového, kachního nebo husího) tak, aby byla stehna zcela ponořená. Při rozehřívání sádla si ohlídejte, aby tálo postupně a nezačalo divoce bublat.
Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 100 °C a při této nízké teplotě pečte alespoň pět hodin.
Děrovanou naběračkou opatrně vylovte upečená husí stehna a přendejte je do čistého pekáče. Troubu nastavte na 180 °C, stehna posypejte kmínem a vraťte maso na dopečení a zabarvení dozlatova.
Během pečení masa se pusťte do přípravy přílohy. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Posolte, přidejte vajíčko, mouku, krupičku i solamyl a lehce vypracujte. Odebírejte kusy těsta a vyválejte je na váleček silný zhruba dva centimetry. Nožem potom odkrajujte jednotlivé šišky dlouhé zhruba pět až šest centimetrů.
Připravené šišky vhoďte do hrnce s vařící osolenou vodou a vařte asi 4 až 5 minut. Nezapomeňte během vaření promíchat ode dna, aby se nepřichytily. Po uvaření vylovte naběračkou nebo slijte a nechte trochu oschnout. Nakonec šišky opečte na sádle, můžete použít vepřové nebo i sádlo vypečené z husy.
Zelí slijte, nechte okapat a podle potřeby nakrájejte. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na sádle. Přidejte zelí, podlijte trochou vody a duste 10 minut pod pokličkou. Poté přidejte nastrouhanou syrovou bramboru, nechte dusit dalších 10 minut a nezapomínejte často zamíchat, protože dochucené zelí se rádo přichytává.