Vepřová panenka se švestkovou omáčkou
Doba přípravy: 30 minut
Rychlý a originální nedělní oběd, který kombinuje šťavnatost vepřové panenky se sladkostí čerstvých švestek.
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých švestek
- 200 ml vody
- 2 kuličky jalovce
- 1 badyán
- špetka skořice
- 1 lžička citronové kůry
- sůl
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce oleje
- 500 g vepřové panenky
- 4 čerstvé fíky
- 1 lžíce rumu
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce nebo hlubší pánve.
- Přilijte vodu, zasyptekořením, citronovou kůrou, osoltea doslaďte medem.
- Na mírném ohni vařte do úplného rozvaření švestek, zhruba 30 minut.
- Mezitím nechte v jiné rozpálené pánvina dvou lžících oleje zatáhnout panenku. Fíky svrchu křížem nařízněte.
- Poté dejte maso do zapékací mísy, po stranách položte fíky zakápnuté olejem, pečte v troubě asi čtvrt hodiny.
- Když je omáčka téměř hotová, přidejte rum a vařte ještě pět minut.
- Propasírujte a dejte stranou.
- Upečené maso nechte chvíli odpočinout a osolte, poté nakrájejte na plátky a zalijte omáčkou.
- Podávejte s fíkem, okořeněné čerstvým pepřem.
- Jako přílohu zvolte bramborový knedlík či šťouchané brambory.