reklama

TOP recepty na víkend: Jakými dobrotami si zpříjemnit babí léto

Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Doba přípravy: 30 minut

Rychlý a originální nedělní oběd, který kombinuje šťavnatost vepřové panenky se sladkostí čerstvých švestek.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých švestek
  • 200 ml vody
  • 2 kuličky jalovce
  • 1 badyán
  • špetka skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce oleje
  • 500 g vepřové panenky
  • 4 čerstvé fíky
  • 1 lžíce rumu
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce nebo hlubší pánve.
  2. Přilijte vodu, zasyptekořením, citronovou kůrou, osoltea doslaďte medem.
  3. Na mírném ohni vařte do úplného rozvaření švestek, zhruba 30 minut.
  4. Mezitím nechte v jiné rozpálené pánvina dvou lžících oleje zatáhnout panenku. Fíky svrchu křížem nařízněte.
  5. Poté dejte maso do zapékací mísy, po stranách položte fíky zakápnuté olejem, pečte v troubě asi čtvrt hodiny.
  6. Když je omáčka téměř hotová, přidejte rum a vařte ještě pět minut.
  7. Propasírujte a dejte stranou.
  8. Upečené maso nechte chvíli odpočinout a osolte, poté nakrájejte na plátky a zalijte omáčkou.
  9. Podávejte s fíkem, okořeněné čerstvým pepřem.
  10. Jako přílohu zvolte bramborový knedlík či šťouchané brambory.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama