Křehký jablečný koláč
Doba přípravy: 30 minut
Jednoduchý a lahodný nedělní dezert? Křehký koláč s jablky si zamilujete.
Co budete potřebovat:
- 400 g listového těsta
- 3-5 krásných velkých jablek
- 1 citron, čerstvě vymačkaná šťáva z něj
- 25 g másla
- 3 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce meruňkového džemu
- vanilková zmrzlina k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto rozválejte do kulaté placky o průměru zhruba 35 centimetrů a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Okraje zarolujte mírně dovnitř. Jablka nakrájejte na tenká kolečka a opatrně promíchejte s citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
- Pak jablka rozprostřete na těsto, navrch dejte kousky másla a vše zasypte oběma cukry.
- Pečte patnáct až dvacet minut, aby jablka byla měkká a těsto krásně křupavé.
- Ještě teplý koláč (jablka i těsto) potřete meruňkovým džemem.
- Podávejte teplé s kopečky vanilkové zmrzliny.