Příprava krému: Sypké suroviny na krém nasypeme do menšího hrnce, promícháme. Pak přilijeme mléko a za stálého, důkladného míchání uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnout.
Do vychladlé kaše elektrickým ručním šlehačem zašleháme změklé máslo a šťávu z poloviny citronu. Kaše nesmí být teplejší než máslo, jinak se krém rozteče.
Příprava těsta: Máslo rozpustíme a necháme vystydnout. Smícháme ho s ostatními surovinami a vypracujeme vláčné těsto podobné konzistence, jako je těsto na perníčky. Necháme ho chvíli v chladu uležet. Pak ho rozdělíme na dva díly.
Z každého vyválíme jednu obdélníkovou placku. Válejte přímo na pečicím papíru, na kterém placku i upečeme.
Jednu placku dáme péci do trouby a pečeme dozlatova asi 15 minut. Druhou placku odstavíme a připravíme si ořechovou hmotu, kterou na ni rozetřeme. (Pokud máme horkovzdušnou troubu, pečeme obě placky najednou.)
Příprava ořechové hmoty: Máslo rozpustíme na pánvi, přisypeme hrubě nasekané nebo namleté ořechy a chvíli je opékáme. Přisypeme moučkový cukr a tři lžíce medu. Smažíme do zhoustnutí hmoty. Ještě horkou ořechovou hmotu rozetřeme na druhou placku a dáme upéci dozlatova.
Obě upečené placky necháme vychladnout. První placku pomažeme krémem a překryjeme plackou s ořechy. Medovníkové řezy musíme nechat uležet. Pokud to vydržíme, tak nejlépe dva dny. Medovníkové řezy změknou a i chuť bude výraznější.