Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je předem (klidně přes noc) nechat nabobtnat ve vodě, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte a - pokud možno - vysušte třeba papírovou utěrkou.
Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete buď přidat trošku másla, nebo vyloženě na sucho. Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly.
Vlašské ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a solí.
Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů.
Celou směs zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte si ho předem v horké lázni do max. 60 °C, ale pak počkejte, až trochu zchladne, protože výsledek je ideální promíchat ručně.
Nyní je třeba medovo-vločko-ořechové těsto pevně vtěsnat do menšího pekáčku vystlaného pečicím papírem a následně ve stále předehřáté troubě péct cca 25 minut.
Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky.