reklama

Vydejte se sbírat nejkrásnější plody podzimu. Udělejte z šípků marmeládu či omáčku

Vepřové na divoko se šípkovou omáčkou (3 porce)

Ingredience

  • 4 kuličky nového koření
  • 1/4 celeru
  • 4 kuličky jalovce
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 2 bobkové listy 
  • 100 ml červeného vína
  • 600 g vepřové kýty
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule 
  • 2 mrkve

omáčka

  • 3,5 lžíce hladké mouky
  • 100 g šípkového džemu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce másla
  • sůl 
  • pepř

Zdroj: Vaření.cz

Postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme - mrkev a celer na kostičky, cibuli na měsíčky. Maso osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky.
  2. Slaninu na pánvi vyškvaříme. Na vyškvařeném tuku ze všech stran zprudka opečeme vepřovou kýtu.
  3. Do vymazané zapékací mísy nebo pekáče nasypeme zeleninu. Přidáme tymián, bobkový list a v sítku nasypaný jalovec s novým kořením. Na zeleninu položíme maso, posypeme opečenou slaninou a zalijeme červeným vínem.
  4. Přikryté pečeme 1,5 hodiny v troubě na 200 °C. Upečené maso dáme bokem a uchováme v teple. Zeleninu přemístíme do hrnce, vmícháme šípkovou marmeládu a citronovou šťávu.
  5. Na pánvi si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Za stálého míchání přisypeme cukr a rozmícháme jej s jíškou. Jíšku s cukrem přidáme k zelenině a asi 10 minut povaříme. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
  6. Vepřovou kýtu krájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem přelitou šípkovou omáčku.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama