reklama

Vydejte se sbírat nejkrásnější plody podzimu. Udělejte z šípků marmeládu či omáčku

Šípky usušte

Trhání a sušení šípků je sice namáhavá práce, ale ve výsledku se vyplatí. Vybírejte jen takové plody, které nejsou nahnilé, přemrzlé nebo příliš mokré.

Plech či síto vyložte pečicím papírem a sušte na teplém a vzdušném místě. Když se počasí ještě umoudří, klidně je dejte na sluníčko. Každý den je musíte pořádně promíchat a vždy projděte celou úrodu, zda některé nechytly plíseň.

Chcete-li si urychlit práci, využijte pro sušení troubu. Nastavte troubu na 70 °C, nasbírané šípky rozložte na plech a vložte ho do trouby. Dvířka nechte pootevřená. Plody nezapomeňte pravidelně kontrolovat, abyste je nespálili.

Kdo má sušičku, může jásat. I zde si podzimní plody přichystáte na uskladnění. Předem doporučujeme dát je do síťky, abyste neměli v sušičce nepořádek. Využijte klidně plátěný sáček. Zvolte nejšetrnější program a po 15 minutách šípky kontrolujte. Podle zkušeností se jedná o nejrychlejší způsob sušení těchto plodů.

Jak poznáte, že je šípek správně usušený? Plody mají tmavě červenou barvu. Slupka musí být tvrdá a po rozmáčknutí by měl byt plod uvnitř vláčný a lepkavý.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama