Trhání a sušení šípků je sice namáhavá práce, ale ve výsledku se vyplatí. Vybírejte jen takové plody, které nejsou nahnilé, přemrzlé nebo příliš mokré.
Plech či síto vyložte pečicím papírem a sušte na teplém a vzdušném místě. Když se počasí ještě umoudří, klidně je dejte na sluníčko. Každý den je musíte pořádně promíchat a vždy projděte celou úrodu, zda některé nechytly plíseň.
Chcete-li si urychlit práci, využijte pro sušení troubu. Nastavte troubu na 70 °C, nasbírané šípky rozložte na plech a vložte ho do trouby. Dvířka nechte pootevřená. Plody nezapomeňte pravidelně kontrolovat, abyste je nespálili.
Kdo má sušičku, může jásat. I zde si podzimní plody přichystáte na uskladnění. Předem doporučujeme dát je do síťky, abyste neměli v sušičce nepořádek. Využijte klidně plátěný sáček. Zvolte nejšetrnější program a po 15 minutách šípky kontrolujte. Podle zkušeností se jedná o nejrychlejší způsob sušení těchto plodů.
Jak poznáte, že je šípek správně usušený? Plody mají tmavě červenou barvu. Slupka musí být tvrdá a po rozmáčknutí by měl byt plod uvnitř vláčný a lepkavý.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.