reklama

S čím zdravým zabodujete u dětí? Zmrzlinou, sušenkami a lahodným kari s kešu

Jahodová zmrzlina v domácím kornoutku (4 porce)

Ingredience


Kornoutky

  • 150 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
  • 150 g sušených datlí bez pecky nebo datlové pasty


Zmrzlina

  • 2 zralé banány
  • 200 g mražených jahod (samozřejmě můžete použít i jiné druhy ovoce)
  • 100 ml kokosového mléka

Postup

  1. Nejprve si připravte kornoutky, a zatímco se budou péct a stydnout, můžete chystat zmrzlinu. 
  2. Mandlovou mouku rozmixujte s datlemi a rukama vypracujte soudržné těsto. To následně rozdělte na 3 nebo 4 stejně velké kousky (podle toho, kolik chcete mít kornoutků) a vyválejte je mezi dvěma pečicími papíry na kulaté placičky tlusté cca 5 mm. 
  3. Placky opatrně srolujte do kornoutků a pro jistotu vnitřky ještě vyložte pečicím papírem, aby se kornoutky při pečení nezbortily.
  4. Pečte v troubě předehřáté na mírnou teplotu (cca 150°C) přibližně 15 minut. Během pečení každopádně hlídejte barvu. Datle mají tendenci se rychle připalovat, proto je lepší kornoutky často kontrolovat.
  5. Hotové kornoutky nechte vychladnout. Teprve po vystydnutí, kdy zároveň ztuhnou, z nich vyndejte výplň z pečicího papíru.
  6. Zralé banány nakrájejte na kolečka, vložte je do sáčku a zamrazte. Ideálně je mít vždy v mrazáku několik banánů už zamražených do zásoby, ať nemusíte pořád čekat.
  7. Zmrzlá banánová kolečka vhoďte do mixéru, přidejte mražené jahody, kokosové mléko a rozmixujte do hladkého krému.
  8. Pokud doma zrovna nepoužíváme kyselejší ovoce, zmrzlinu už nedoslazujeme. Jestli ale chcete, přidejte klidně lžíci nějakého sladidla (med, čekankový sirup, datlový sirup, kokosový cukr apod.). Nakonec zmrzlinu rozdělte do kornoutků. Dle chuti ji můžete dozdobit např. čerstvými kousky jahod, strouhanými pistáciemi nebo lístky máty.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama