Trojfazolový salát se sladkokyselou zálivkou (4 porce)
Ingredience
1 plechovka máslových fazolí (425 ml)
1 plechovka červených fazolí (425 ml)
1 plechovka cizrny (425 ml)
1 menší červená cibule (50 g)
2 stonky řapíkatého celeru (80 g)
hrst bylinek (bazalka, petržel, pažitka) (25 g)
2 hrsti cherry rajčat (200 g)
Na zálivku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce cukru (10 g)
špetka soli (5 g)
3 lžíce jablečného octa (45 ml)
Postup
Máslové fazole, červené fazole i cizrnu si slijeme a propláchneme od nálevu. Necháme vše okapat. Ke směsi luštěnin nakrájíme nadrobno cibuli, řapíkatý celer a také rajčátka.
Na dochucení ještě přidáme nasekané čerstvé bylinky.
V misce si promícháme cukr, sůl a jablečný ocet společně s olivovým olejem. Ideálně pěkně metličkou, aby se sůl a cukr dobře rozmíchaly.
Zálivku pak vmícháme do připravených luštěnin a zeleniny a je hotovo. Přihoďte ještě bagetku, potřenou bazalkovým pestem, a trošku té sladké tečky na závěr.