Pstruha dobře omyjeme, osušíme a kůži na pár místech nařízneme.
Celého pstruha - tedy jak uvnitř, tak i po kůži a zářezech - potřeme bylinkovým pestem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 10-15 minut. Záleží na velikosti rybky. Na povrchu by měl být pstruh nazlátlý a uvnitř dobře propečený (když do něj rýpneme vidličkou, maso se jednoduše oddělí od kostí).
Pesto ve svém základu nepotřebuje nic složitého. Můžeme ho připravit například z bazalky, medvědího česneku, koriandru, kopru, tymiánu, rukoly či jiného oblíbeného listí. A to buď jednodruhové - klasikou je bazalkové, kdy prostě a jednoduše rozsekáme bylinky s dobrým olivovým olejem a trochou soli. Nebo bylinky můžeme kombinovat a zkoušet, co nám zachutná nejvíce. Do pesta se také skvěle hodí parmezán, pecorino nebo třeba oblíbené oříšky (arašídy, kešu, pistácie atd. ). Prostě co vás napadne.
K pečenému pstruhovi se výborně hodí brambory a směs zeleniny, promíchané například s mozzarellou nebo jiným sýrem.