reklama

Rychlé obědy pro celou rodinu. Jsou skvělé i do krabiček nebo na hektické víkendy

Pstruh s bylinkovým pestem (4 porce)

Ingredience

  • 4 celí pstruzi (1 kg)
  • 1 citron (100 g)

Na pesto

  • 2 lžíce olivového oleje (40 ml)
  • 100 g čerstvého medvědího česneku či bazalky
  • 1 špetka soli (5 g)

Postup

  1. Pstruha dobře omyjeme, osušíme a kůži na pár místech nařízneme.
  2. Celého pstruha - tedy jak uvnitř, tak i po kůži a zářezech - potřeme bylinkovým pestem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 10-15 minut. Záleží na velikosti rybky. Na povrchu by měl být pstruh nazlátlý a uvnitř dobře propečený (když do něj rýpneme vidličkou, maso se jednoduše oddělí od kostí).
  3. Pesto ve svém základu nepotřebuje nic složitého. Můžeme ho připravit například z bazalky, medvědího česneku, koriandru, kopru, tymiánu, rukoly či jiného oblíbeného listí. A to buď jednodruhové - klasikou je bazalkové, kdy prostě a jednoduše rozsekáme bylinky s dobrým olivovým olejem a trochou soli. Nebo bylinky můžeme kombinovat a zkoušet, co nám zachutná nejvíce. Do pesta se také skvěle hodí parmezán, pecorino nebo třeba oblíbené oříšky (arašídy, kešu, pistácie atd. ). Prostě co vás napadne.
  4. K pečenému pstruhovi se výborně hodí brambory a směs zeleniny, promíchané například s mozzarellou nebo jiným sýrem.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama