reklama

Dva nejzásadnější pokrmy, které dokáží očistit tělo. Recept na mungo polévku a kičarí

Nadcházející jaro, silnější sluneční paprsky a první úrody vzbuzují i přirozenou touhu změnit i svůj jídelníček. Uvařte si dvě jídla, která podle tradiční čínské medicíny pomáhají vydatné detoxikaci.

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Podle tradiční čínské medicíny je pro období jara typický restart celého těla. Veškerá energie přírody směřuje vzhůru, proto je tento čas tak vhodný pro detoxikaci. Po odchodu zimy přichází tak období elementu dřeva. 

Podle Kateřiny Prokšové, propagátorky dietetiky a wellness terapeutky, by strava v tomto období měla být co nejlehčí. "Játrům, jejichž elementem je právě dřevo, pomáhá v tomto období kyselá a pikantní chuť, která je vyživuje. Játra milují hořké bylinky. Je dobré omezit příjem slaných a tučných potravin. Jídlo by se mělo vařit kratší dobu," vysvětluje. 

Terapeutka také v tomto období doporučuje svá střeva podrobit jarní očistě pomocí pokrmu jménem kičarí a polévkou z mungo fazolek, které detoxikují organismus a snižují horko v těle. "Důležité je dodržovat zásadu - jíst jen třikrát denně," podotýká Prokšová s tím, že oba pokrmy můžete opakovat několik dní za sebou. 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama