Měkké sýry
Měkké sýry se obvykle vyrábějí z čerstvého mléka a často se používají ve studené kuchyni. Málokdy se používají k tepelné úpravě, ale jako součást svačiny jsou velmi chutné. Mají jemnou a krémovou texturu a milujeme je. Mezi ty nejoblíbenější patří pravá italská mozzarella nebo ricotta, řecká feta, francouzský brie či klasický kozí sýr.
"K ricottě si nalijte svěží suchý Ryzlink vlašský a k mozzarelle si vychutnejte středně plné víno odrůdy Merlot. Pokud ale patříte k milovníkům suchých sektů, nebojte se zvolit přímo je. Moravská a česká šumivá vína dokonale propojí jednotlivé chutě," doporučuje hlavní someliér národního vinařského centra Marek Babisz.
Milovníci aromatičtějšího kozího a ovčího měkkého sýra ocení Sauvignon, Hibernal nebo lehký Modrý Portugal. Měkký kozí sýr s bílou plísní se hodí k Chardonnay. Čerstvé sýry typu lučina pak kombinujeme například s lehkou Frankovkou nebo s Muškátem moravským.