Poloměkké sýry
Základ poloměkkých sýrů tvoří pasterizované nebo syrové plnotučné mléko, přičemž vždy záleží na délce zrání a zpracování. Tyto sýry můžeme rozdělit na dvě skupiny, modré s plísní a bez plísně. Mezí plísňové oblíbence patří francouzský camembert ideálně v kombinaci s lehkým Merlotem, roquerfort zase se sladkými bílými víny typu ledového, slámového či výběru z cibéb.
K britskému sýru stilton či španělskému cabrales se hodí z bílých odrůd Muškát moravský, Tramín červený nebo Pálava. Severský sýr havarti doplňte šumivým vínem, Chardonnay či Rulandským bílým. Sýry s modrou plísní se dají kombinovat i s fortifikovanými víny, tedy víny s kapkou likéru jako sherry nebo portské. Hermelín, brie, camembert pak jdou skvěle s většinou červených vín, jako je například Modrý Portugal, Frankovka, Merlot či Rulandské modré.