Rajčata po provensálsku (4 osoby)
Ingredience
- majoránka
- 12 rajčat
- bobkový list
- 12 sardelek v soli
- 1 lžička drceného fenyklu
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička pepře
- 1 lžička kmínu
- 100 g tuňáka v konzervě
- 100 g petrželové nati
- 3 stroužky česneku
- půl lžičky tymiánu
- 1 dl olivového oleje
- 4 lžíce bílé strouhanky
- 4 lžíce provensálského koření
Zdroj: Recept najdete na vareni.cz
Postup
- Rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich dužninu. Takto upravená rajčata odložíme na cedník a necháme z nich vykapat šťávu.
- Solené sardelky máčíme ve vodě, aby se zbavily přebytečné soli. Několikrát vyměníme vodu a tím máčení urychlíme.
- Pak sardelky osušíme a rozmixujeme nebo najemno rozkrájíme společně s tuňákem, strouhankou, česnekem, pepřem a jemnými bylinkami.
- Do vzniklé směsi přidáme dužinu z rajčat, kterou jsme z nich na začátku odstranili.
- Touto směsí naplníme připravená rajčata, na povrchu je posypeme tymiánem a fenyklem a rozložíme je na plech.
- Rajčata pokapeme olejem a asi 15 minut pečeme v troubě při teplotě 240 stupňů.
- Rajčata podáváme teplá.