reklama

Pravé asijské jídlo si připravíte i doma v Česku. Šéfkuchař prozradil recepty i fígle

Salát Som Tam Thai (4 porce)

Ingredience na dresing

  • 1 stroužek česneku, nakrájený najemno
  • 1-2 kusy ravit čili papričky červené, nadrobno nasekaná
  • 50 g palmového cukru
  • 50 ml limetové šťávy
  • 25 ml vody
  • 25 ml rybí omáčky

Ingredience na salát 

  • 15 g sušených krevet
  • 50 g arašídů
  • 1-2 ks ravit čili papričky, nakrájená najemno
  • 16 ks cherry rajčátek, překrojené na polovinu
  • 16 ks zelených fazolek, zblanšírované a překrojené na polovinu
  • 240 g zelené papáji, oloupaná a nakrájená na nudličky
  • 120 g okurky, nakrájené na nudličky
  • 120 g sójových klíčků
  • 12 g thajské bazalky, natrhané lístky
  • 12 g koriandru, nahrubo nakrájený
  • 8 g máty, natrhané lístky

Na karamelizované kešu

  • 80 g kešu ořechů
  • 80 g třtinového cukru 
  • 8 g zázvoru, nakrájený na drobné kostičky

Postup na dresing

  1. Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody.
  2. Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.

Postup na karamelizované kešu

  1. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout.
  2. Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.

Postup na som tam salát 

  1. V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky.
  2. Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresingem a promícháme.
  3. Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama