Salát Som Tam Thai (4 porce)
Ingredience na dresing
- 1 stroužek česneku, nakrájený najemno
- 1-2 kusy ravit čili papričky červené, nadrobno nasekaná
- 50 g palmového cukru
- 50 ml limetové šťávy
- 25 ml vody
- 25 ml rybí omáčky
Ingredience na salát
- 15 g sušených krevet
- 50 g arašídů
- 1-2 ks ravit čili papričky, nakrájená najemno
- 16 ks cherry rajčátek, překrojené na polovinu
- 16 ks zelených fazolek, zblanšírované a překrojené na polovinu
- 240 g zelené papáji, oloupaná a nakrájená na nudličky
- 120 g okurky, nakrájené na nudličky
- 120 g sójových klíčků
- 12 g thajské bazalky, natrhané lístky
- 12 g koriandru, nahrubo nakrájený
- 8 g máty, natrhané lístky
Na karamelizované kešu
- 80 g kešu ořechů
- 80 g třtinového cukru
- 8 g zázvoru, nakrájený na drobné kostičky
Postup na dresing
- Palmový cukr nasekáme nahrubo nožem a rozpustíme v rendlíku s rybí omáčkou a trochou vody.
- Svar necháme trochu prochladnout a přidáme nadrobno nasekanou čili papričku a česnek. Dle potřeby dochutíme limetovou šťávou.
Postup na karamelizované kešu
- V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme nakrájený zázvor a ořechy. Vše promícháme a vylijeme na pečicí papír. Necháme vychladnout.
- Karamelizované ořechy přendáme do igelitového sáčku a paličkou je rozbijeme na menší kousky.
Postup na som tam salát
- V hmoždíři rozdrtíme arašídy, sušené krevety a dle chuti čili papričky.
- Přidáme ostatní zeleninu a ovoce, vše ochutíme dresingem a promícháme.
- Salát přendáme do misky a ozdobíme karamelizovanými kešu.