Polévka z červené řepy
Červená řepa je málo doceňovaná zelenina, přitom je velmi zdravá. Vykouzlit se z ní dají vynikající polévky - a rozhodně nemusí jít jen o klasický boršč. Navíc má krásně sytou červenou barvu.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- cibuli
- 2 stroužky česneku
- lžičku nastrouhaného kořene zázvoru
- 600 g oloupané červené řepy
- 750 ml zeleninového vývaru
- 150 ml rostlinné smetany
- sůl
- citronovou šťávu
Postup:
1. V hrnci na dvou lžících oleje nechte změknout cibuli nakrájenou na kousky, dva stroužky česneku a strouhaný čerstvý zázvor.
2. Přidejte na kostky nakrájenou červenou řepu a krátce orestujte.
3. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a vařte asi 30 minut, dokud řepa nezměkne.
4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a zjemněte rostlinnou smetanou.
5. Dochutit můžete solí, pepřem a citronovou šťávou.
Tip: Kapku rostlinné smetany můžete přidat i navrch k dozdobení.