reklama

Co dnes k večeři za rychlé a zdravé jídlo? Vsaďte na tuňáka

Rybí maso je obecně lehké a dobře stravitelné. Když si ho správně upravíte, může se stát delikatesou, kterou uvítají na stole i děti. 

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Podle odborníků by měl každý z nás sníst dvě až tři porce ryby týdně, což splňuje jen málokdo. Přitom rybí maso našemu tělu prospívá po všech stránkách.

Je jedním z nejlepších zdrojů zdravých bílkovin a navíc obsahuje 
i omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro mozek, srdce, oči, dokonce zlepšují stav pokožky při ekzémech a účinné jsou i v boji proti chronickým zánětům. Díky pravidelné konzumaci ryb si skvěle doplníte denní příjem vitamínu A, B12, B6, niacinu, thiaminu a riboflavinu.

Vsaďte na tuňáka

Tuňák obsahuje ze všech rybích druhů nejvíce fosforu, nezbytného spolu s vápníkem pro silné kosti a zuby, dále je významným zdrojem selenu, jodu, železa a hořčíku. Nezapomeňte ale na jedinou výjimku - jelikož má tuňák velké množství rtuti, není vhodný pro těhotné ženy, kterým se doporučuje raději losos, makrela, treska či sardinky.

Nechte se inspirovat několika tipy, jak odlehčit jídelníček a zařadit do svého jídelníčku tuňákové maso. Hodí se samostatně jen se zeleninou nebo lehkou přílohou, do salátů a pomazánek nebo si z něj připravte třeba i oblíbený burger. 

Recepty na tuňákové delikatesy najdete v naší galerii.

reklama
reklama