reklama

Milujete kávu, ale je příliš horko? Udělejte si z ní osvěžující ledové nápoje

Řada z nás si bez kávy život neumí představit. Pokud kávu milujete, ale v letních dnech byste místo klasického horkého nápoje vyzkoušeli radši něco nového a svěžího, zkusit můžete tyto ledové recepty.

Foto: Shutterstock

Káva je důležitou součástí našeho každodenního života, řada z nás si bez ní život ani nedokáže představit. Pro někoho je její pití a příprava rituál, pro jiné odměna nebo zkrátka moment, kdy se člověk na chvíli zastaví. A pro většinu je to nápoj, který povzbudí a celkově zlepší den.

"Kávová kultura se za posledních pár let v Česku strašně posunula dopředu. Otevřela se spousta skvělých kaváren, baristé vědí, co dělají, a jejich podniky jsou vizuálně krásné a originální. Dobrou kávu najdete skoro na každém rohu. Ale i doma si chce milovník kávy občas připravit kvalitní kávu," říká Petra Davies Veselá, přední česká baristka a několikanásobná mistryně České republiky v přípravě kávy, právě přichází s třetím, kompletně aktualizovaným vydáním Knihy o kávě, které je určeno především pro domácí nadšence.

Lidé si stále častěji touží sami připravit dobrou filtrovanou kávu, espreso nebo třeba kouzlit s malováním mléčnou pěnou do kávy (tzv. technikou latte art). Kniha čtenáře provede procesem přípravy kávy od pěstování, zpracování a pražení po skladování a spotřebu a pomůže s výběrem a nákupem nejen zrn, ale také mlýnku nebo jiných pomůcek. Především se však soustřeďuje na různé způsoby přípravy kávy v domácích podmínkách a uvádí i řadu zajímavých kávových receptů.

Doma si můžete zkusit i osvěžující kávové nápoje. Podívejte se na následující jednoduché recepty.

Ledová káva

Do sklenice si připravte led a zalijte ho cca 200 ml mléka. Připravte si espreso nebo silnou kávu na jiný způsob v množství 25 až 35 ml. Pomalu ji nalijte do sklenice, podle chuti můžete osladit cukrem, karamelovým sirupem nebo jiným sladidlem.

Espreso Tonic

Do sklenice nasypejte ledové kostky a přidejte cca 200 ml Tonicu. Pomalu přilévejte espreso nebo silnou kávu v množství 25 až 35 ml. Doladit můžete dle chuti citronem nebo limetkou.

Affogato

Připravte si čerstvou kávu 25 až 35 ml, ideálně espreso. Kopeček vanilkové zmrzliny si připravte do šálku nebo misky a tu zalijte kávou. Název pochází z italského slovesa "affogare", což znamená "utopit" - v tomto případě se kopeček zmrzliny doslova utápí v kávě.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama