reklama

Pití kávy má své výhody: jakým nemocem pomáhá předcházet?

O tom, jestli je káva prospěšná nebo ne, se už dlouhá léta vedou diskuse. Je to nejpopulárnější nápoj na světě a jen málokdo si umí představit svůj den bez své dávky kofeinu. Má pití kafe i zdravotní benefity?

Foto: iStock

Většina lidí si bez ní neumí představit začátek dne. Přesto se už léta nedovedou vědci zcela shodnout, jestli nám více prospívá, nebo naopak škodí. Kofein je to první, co nám u kávy přijde na mysl, ale tento nápoj obsahuje i antioxidanty, protizánětlivé a aktivní látky, které pomáhají budovat imunitu.

1) Ženám může prodloužit život

Z posledních vědeckých studií vyplývá, že konzumenti kávy se méně často potýkají se srdečnými nemocemi, infarkty, diabetem nebo chronickým onemocněním ledvin, které patří mezi nejčastější příčiny úmrtí žen.

2) Pomáhá se zpracováním cukrů

Pokud ji pijete hořkou a bez mléka, káva vám pomáhá zpracovat glukózu, resp. i cukry celkově. Podle průzkumů je konzumace klasické, ale i bezkofeinové kávy spojena s nižším rizikem rozvoje cukrovky 2. typu. 

3) Snižuje riziko selhání srdce a infarktu

Ačkoli dlouho panovala pověra, že káva srdci škodí, modernější výzkumy ji vyvrací a sdělují přesný opak, a to že jej naopak může chránit. Závisí ovšem na přípravě kávy: zásadní proměnnou je filtrování, které redukuje škodlivé a nebezpečné látky. Jedna až dva šálky zvýší tlak a pomáhají srdce "rozpumpovat", čím zabrání jeho selhání. Toto doporučení se ovšem vztahuje na zdravé lidi, nikoli na pacienty po infarktu, kteří by měli následovat doporučení lékaře. 

4) Prevence proti Parkinsonovi i Alzheimerovi

Kofein je naopak důležitou složkou kávy, když přijde na prevenci proti Parkinsonově chorobě. Podle studie amerických lékařů právě tato složka klasické kávy pomáhá znovu získat kontrolu nad svaly a svými pohyby, pozitivní účinky vykazuje i proti Alzheimerově nemoci. Ženy nad 65 let, které pijí dva až tři šálky denně, mají podle výzkumu nižší šanci rozvinutí demence.

5) Prospěje játrům i střevům

Laxativní neboli projímavé účinky kávy pravděpodobně už znáte. Kávu si proto dopřejte teprve po jídle, nikdy na lačno. Pokud kávou začínáte den, zkuste ji přesunout až po snídani: káva se totiž po vstřebání krví dostává do jater, kde stimuluje produkci žluči, jež se snaží kofein z těla vypudit. To vede ke zvýšené aktivitě střeva a střevních stěn, což urychluje vyprazdňování a tím pádem snižuje riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva, ale i chronického onemocnění jater.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama